Kostreš traži razgovor s DS-om

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je smena funkcionera te stranke Bra…

03. mar 2010

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je smena funkcionera te stranke Branislava Pomoriškog s mesta državnog sekeratar u Ministarstvu za NIP posledica manjka komunikacije u vladajućoj koaliciji. On je za „Dnevnik“ kazao da se LSV zalaže za to da se prevaziđu svi nesporazumi i da će se zato ovih dana intenzivirati razgovori s partnerima iz DS-a, koja je stožer vladajućeg bloka.
– Očigledno je da postoji manjak komunkacije i smena Pomoriškog pokazuje da je neophodno da se to popravi da se slični slučajevi ne bi ponavljali – rekao je Kostreš. On je kazao da Liga zbog ove smene neće ući u sukob s G17 plus, čija funkcionerka je aktuelna ministarka za NIP Verica Kalanović, iako taj čin smatraju „više nego neprijatnim“.
– Mislim da je tu više reč o ishitrenoj reakciji G17 plus na ono što se desilo u Zrenjaninu, gde je nekoliko funkcionera lokalnog odbora te stranke prešlo u Ligu, nego o nečijoj potrebi da se stvori sukob unutar vladajuće koalicije. I mi ćemo gledati da tu nelagodnost prevaziđemo na najbolji mogući način, te da više ne dođemo u situaciju koja bi mogla ugroziti koalicione odnose LSV-a i G17 plus, ili, pak, Lige i DS-a – poručio je sagovornik „Dnevnika”, navodeći da je LSV zbog aktuelnih „nesporazuma“ imao komunkaciju i s G17 plus, te da je uveren u to da su „varnice koje su iskočile sad sanirane“ i da se ide u pravcu smirivanja tenzija.
Međutim, nakon jučerašnjeg otvorenog pisma još jednog državnog sekretara iz LSV njegovom resornom ministru, čini se da bi odnosi u vladajućoj koaliciji mogli doživeti novu „neprijatnu epizodu“. Naime, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić obratio se javnosti, navodeći da mu je rad u tom ministarstvu onemogućen. „Već dugi niz meseci mi je onemogućeno da učestvujem u radu Ministarstva u kojem sam državni sekretar, a moje aktivnosti su svedene na praćenje pravnih akata, i zabranili su mi da radim svoj posao“, ističe Karadžić u otvorenom pismu resornom ministru Svetozaru Čipliću.
On u pismu tvrdi i da je ministar ostao nem na pretnje koje su mu upućene, „i to kako one spolja, tako i na one koje su upućivali neki zaposleni u samom Ministarstvu“, te da mu je ukinut i službeni mobilni telefon. Karadžić od Čiplića traži objašnjenje za takve postupke, upitavši da li su razlog za to izjave o Srebrenici, odbrana Zakona o diskriminaciji ili stav da treba raditi u interesu države a ne stranke. „Ostavku neću dati jer Srbija nema više vremena za povlačenje pred neznanjem, bezobrazlukom i neradom“, poručio je Karadžić.
Kolegijum Ministarstva, na čelu s ministrom Čiplićem, odbacio je sinoć Karadžićeve optužbe, ocenjujući da one „ne odgovaraju stvarnim odnosima u Ministarstvu, procesima koji se u njemu odvijaju, niti načinu rada Ministarstva”.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga