Kostreš: Srbija da preispita Eneregetski sporazum sa Rusijom

Naftagas vratiti Vojvodini

24. dec 2014

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bpojan Kostreš zatražio je danas da se preispita Energetski sporazum sa Rusijom, zbog odustajanja od izgradnje gasovoda Južni tok.

“Budući da od izgradnje Južnog toka neće biti ništa, neophodno je preispitati Energetski sporazum, a Srbiju obeštetiti za sve ono što će u tom slučaju izostati i zbog čega je budzašto poklonila Naftnu industriju Srbije (NIS) pre šest godina”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da se u poslednjih pet godina “bespovratno i besomučno crpe vojvođanski resursi” i naveo da je NIS “otplaćen od profita u samoj jednoj godini”.

Kostreš je zatražio da se Naftagas, koji čini 90 odsto NIS-a, vrati Vojvodini, a da Srbija, Vojvodina i naročito lokalne samouprave iz kojih se crpe nafta i gas, budu obeštećene za sve energente koje je ruski partner izvukao uz najnižu rudnu rentu u Evropi.

“Odavno, a naročito sada više ne postoji ni jedan jedini razlog da NIS rudnu rentu plaća tri odsto umesto sedam odsto koliko je propisano zakonom, dok u okruženju iznos te naknade nije ispod 10 odsto”, kazao je Kostreš.

Ocenio je da Srbija sada treba da razmišlja o načinima na koje će biti obeštećena za prekršeni sporazum i mogućnostima međunarodne arbitraže, kao i da Vojvodini vrati ono što joj je svojevremeno “bez pitanja uzela i poklonila Ruskoj Federaciji”.

Kostreš je, dok je predsedavao Skupštinom Vojvodine, zatražio od tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, informacije o pregovorima koji se vode povodom predstojeće privatizacije, a potom je u nekoliko navrata poručivao i da će tražiti raskid sporazuma ukoliko se ispostavi da je on loš po Vojvodinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga