- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Srbija da osudi opasne Dodikove izjave

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila izjavu Milorada Dodika da bi Srbi trebalo da napuste reč entitet i počnu da upotrebljavaju naziv država za Republiku Srpsku.

„Ova izjava samo je jedna u nizu neodgovornih Dodikovih igara vatarom, koje ne mogu da donesu ništa dobro“, upozorio je u pisanoj izjavi za javnost generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

LSV, dodao je, očekuje da će vlasti u Srbiji, kao garant Mirovnog sporazuma u Dejtonu, osuditi najnoviju neodgovornu igru Milorada Dodika i tako pokazati privrženost dobrosusedskim odnosima u regionu.

„Bez potpune garancije teritorijalnog integiteteta Bosne i Hercegovine nemoguće je izgraditi čvrste temelje dobrih odnosa država nastalih raspadom Jugoslavije“, istakao je Kostreš.

On je naveo da su „izjave koje lako mogu da zapale ratnu vatru“ veoma česte i da dolaze od političkih aktera koji ne mogu da ponude rešenja za bolji život svojih građana, pa zapaljivom retorikom pokušavaju da se nametnu kao „nacionalni spasioci“.

„LSV smatra da takvi ‘spasioci’ moraju postati prošlost našeg ragiona, a samo jasne reakcije vladajućih struktura mogu smanjiti tenzije“, poručio je Kostreš, dodavši da građanima Balkana ne trebaju tenzije i novi ratovi, nego radna mesta i bolji život.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!