Kostreš: Specijalni status za ruski centar u Nišu ugrozio bi Srbiju

"Podaništvo prema režimu u Moskvi nije patriotizam"

01. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro se usprotivila idejama o davanje specijalnog statusa službenicima Ruskog obaveštajnog centra u Nišu, te upozorila da bi takav postupak ozbiljno narušio neutralni status Srbije i negativno se odrazio na dalji proces pridruživanja EU.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš saopštio je danas da ta stranka osuđuje „sve predloge različitih desničarskih grupa, političkih organizacija i neodgovornih pojedinaca“ koji zagovaraju takav status za ruski centar, ukazujući da su oni isključivo na liniji zaštite tuđih interesa.

„Pokazuje se da je u Srbiji previše zaštitnika tuđih interesa, na račun interesa vlastite zemlje, što je najkraća definicija izdaje. Posebno je cinično kada se zagovornici ruskih interesa u Srbiji, koji time nanose štetu javnom interesu Srbije, nazivaju patriotama, a sve što rade je upravo suprotstavljeno tome. Kako bi se priželjkivana ruska baza odrazila na položaj Srbije, koja je okružena državama članicama NATO, zagovornike pravljenja ruske baze u Nišu, nije briga“, istakao je Kostreš u saopštenju.

On je pozvao ekstremističke zagovornike ruskih interesa u Srbiji da prestanu da ugrožavaju državne interese Srbije svojim podaništvom prema režimu u Moskvi i radom u korist tuđih interesa, a aktuelnu vlast da u Srbiji dopusti funkcionisanje pravne države „kako bi se istražili sumnjivi načini finanasiranja sve brojnijih ruskih i proruskih propagandnih medija i (para)političkih organizacija, koji direktno rade na urušavanju mira i stabilnosti na Balkanu“.

Kostreš je izrazio nadu da će, nakon odbacivanja antievropskih i ekstremno desnih političkih struktura na izborima u Holandiji i Francuskoj i stabilizacije proevropskog kursa u Crnoj Gori i Makedniji, i „ruskoj destrukciji Evrope i Balkana i u Srbiji biti rečeno jasno ‘ne'“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga