Kostreš: Sluganski odnos vlasti u Srbiji prema Moskvi

NIS marketin[kim akcijama prikriva ogroman profit koji ostvaruje na štetu Vojvođana

28. okt 2018

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš optužio je danas vlasti u Srbiji da imaju “sluganski” mentalitet prema Rusiji i dodao da se to najbolje očituje kroz štetni međudržavni sporazum kojima je ruskom Gaspromnjeftu prodata Naftna industrija Srbije (NIS).

“Poznato je da je po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno da rudna renta iznosi sedam odsto. Nažalost, politika sluganskog odnosa naše države prema Moskvi dovela je snižavanja tog iznosa na svega tri odsto”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Optužio je NIS da u medije izlaze sa “marketinškim trikovima” u vidu akcija pod nazivom „Zajednici zajedno 2018“, u okviru koje će u ovoj godini podeliti 114,5 miliona dinara gradovima i opštinama u Srbiji.

Kostreš je naveo da je to iznos koji se ne može ni uporediti sa ukupnom dobiti te kompanije od eksploatacije nafte i gasa u Vojvodini.

“Jednostavnim matematičkim računom dolazimo do činjenice da NIS malim iznosom rudne rente povećava svoje prihode za više od tri milijarde dinara godišnje. Naime, gradovi i opštine u Vojvodini u kojima NIS obavlja svoju delatnost, na godišnjem nivou na osnovu rudne rente prihoduju nešto iznad milijarde dinara. Da rudna renta iznosi sedam procenata, kako je predviđeno Zakonom, iznos koji ostaje lokalnim samoupravama bio bi daleko puta viši”, naveo je Kostreš.

Naveo je primer Grada Zrenjanina, koji je iz marketinške akcije NIS-a ove godine dobio 12,5 miliona dinara.

“Da je rudna renta sedam procenata, Zrenjanin bi prihodovao bar 160 miliona dinara više nego što dobija iznosom od tri odsto. Razlika između 160 miliona i 12,5 miliona je ogromna”, rekao je Kostreš.

On je pozvao Vladu i Skupštinu Srbije da u što kraćem roku započnu proceduru izmene međudržavnog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije, kojim je prodat NIS.

“Ovaj sporazum se od početka pokazao štetnim za građane Srbije, a pre svega stanovnike vojvođanskih gradova i opština. Građani Vojvodine, koji su poslednjih godina drastično osiromašili, a mesta u kojima oni žive su drastično devastirana, nadaju se da vlasti vode računa o njihovim interesima, a ne o interesima stranih kompanija, koje beleže ogromnu zaradu”, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga