Kostreš: Rusija da ne traži od Srbije mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore

LSV podržava pravo Crne Gore da odlučuje o svojoj sudbini

18. dec 2015

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš osudio je danas izjavu predsednika Donjeg doma ruskog parlamenta Sergeja Nariškina, koji je od predsednice Narodne Skupštine Srbije Maje Gojković zatražio da srpski parlament utiče na crnogorski, kako bi zvanična Podgorica odustala od ulaska u NATO.

Kostreš je ocenio da je takva huškačka izjava još jedna u nizu izjava ruskih zvaničnika koji se neretko ponašaju kao da je Srbija njihova gubernija. On je podsetio i da se u nedavnoj prošlosti tako usred Beograda ponašao i jedan ruski ambasador.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje Ruskoj Federaciji da je Srbija suverena država, a da je mešanje naše zemlje u odluke svojih suseda, nedopustivo. Ako on misli da je normalno mešati se u tuđe poslove, kao što to Ruska Federacija radi u Ukrajini, onda je u grdnoj zabludi“, poručio je generalni sekretar LSV u pisanoj izjavi.

Kostreš je naveo i da se nada da je te osnovne principe svom sagovorniku stavila do znanja i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

On je istakao i da LSV podržava suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o sopstvenoj sudbini.

„Upozoravamo da je ne tako davno zvanični Beograd organizovao različite pritiske da bi onemogućio Crnu Goru da postane samostalna. Podsećamo, takođe, i da je politika mešanja Srbije u unutrašnje stvari bivših jugoslovenskih republika uvukla ovu zemlju u četiri rata u roku od osam godina i da se na kraju završila ratom sa celim svetom“, dodao je Kostreš.

Generalni sekretar LSV je istakao i da se nada da će biti dovoljno političke mudrosti da Srbija ne dozvoli da joj Rusija nametne ulogu remetilačkog faktora na Zapadnom Balkanu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga