Kostreš: Rehabilitacijom Kalabića Srbija se odrekla svoje antifašističke prošlosti

"Četnički komandant bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom"

26. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića, upozorivši da je takva odluka suda u Valjevu „sramotna i isključivo politički motivisana“ jer negira elementarne istorijske činjenice, te predstavlja „još jedan civilizacijski korak unazad za naše društvo“.

„Sudskom rehabilitacijom Nikole Kalabića, uprkos stotinama dokaza i činjenica koje je prikupila Državna komisija za istraživanje zločina okupatora, Srbija još jednom odrekla svoje antifašističke prošlosti i pokazala da joj je nacionalistička kolaboracija bliža od partizanske borbe protiv fašizma“, ističe se u pisanoj izjavi generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Napominje se da je istoriografski dokazani kolaboracionista Nikola Kalabić kao komandant četničke tzv. Gorske garde bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji.

„Jedan od najstrašnijih pokolja za koji je Kalabić bio odgovoran desio se u aprilu 1944. u selu Drugovac kod Smedereva. Tom prilikom je najsvirepijim metodama ubijeno sedamdeset dvoje srpskih seljaka, žena i dece“, navodi se u izjavi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga