Kostreš: Privođenje Miodraga Vukovića je antivicilizacijski čin

“Odmazda zbog jasnog evroatlantskog puta Crne Gore”

29. maj 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš danas je najoštrije osudio “neljudski odnos” aktuelnog režima Ruske Federacije prema poslaniku u Skupštini Crne Gore i visokom funkcioneru vladajuće Demokratske partije socijalista Miodragu Vukoviću i ocenio da je u pitanju “odmazda zbog jasnog evroatlantskog puta Crne Gore”.

“Očekujem od Rusije da se u međunarodnim odnosima odrekne primene sile i pojedinačnih ili kolektivnih akata odmazde, kako navedeni metodi ne bi dodatno komplikovali ne samo međunarodne odnose, već i krhku stabilnost na prostoru jugoistočne Evrope”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je reč o “represivnom i anticivilizacijskom aktu” ruskih vlasti, koji duboko narušava diplomatske norme i ophođenje između predstavnika demokratskih država.

“Brutalnost navedenog čina prema Miodragu Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio samo u tranzitu, dodatno pojačava činjenica da je držan u krajnje nehumanim uslovima i bez vode, uprkos ozbiljno narušenom zdravlju”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, “represivne mere i odmazda” nad državljanima ili funkcionerima zemalja koje odbijaju diktat iz Moskve svedoče o velikoj nesigurnosti sa kojom zvanična Rusija istupa u međunarodnim odnosima.

“Pravo je Crne Gore kao suverene države da određuje smer kojim će se kretati, kao i da samostalno određuje asocijacije čiji će član postati, prateći svoje državne interese”, poručio je Kostreš.

Bojan Kostreš je u martu 2014. godine, kao tadašnji član stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, boravio u Rusiji, da bi mu na izlasku iz zemlje bilo saopšteno da mu je zabranjen ulazak u Rusiju.

Na insistiranje da mu se kaže koji zakon je prekršio i šta je to samo on učinio od sedmoro članova delegacije, nije dobio odgovor.

Kostreš je ranije izjavio da su razlog njegovi politički stavovi i poručio da ih on sigurno neće menjati.

Ambasada Rusije u Srbiji je tada naknadno saopštila da je razlog za zabranu to što Kostreš nije poštovao propise iz oblasti migracionog zakonodavstva, ali nije precizirala koje propise je prekšio.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga