Kostreš: Priča o jednoj listi je utopija

Ako LSV uspe da oko sebe i svog programa organizuje dovoljnu podršku formiraće vladu; ako te podrške ne bude bilo, ide u opoziciju

22. feb 2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je priča o jednoj listi proevropske opozicije utopija u koju niko iskreno i ne veruje.

Kostreš je za list Danas ocenio da su animoziteti među pojedincima i nekim političkim strankama toliki da je nezamislivo da je tako direktna saradnja, izlazak na zajedničkoj listi, uopšte moguća.

On je istakao i da je organizovanje više kolona jedino racionalno i moguće rešenje u ovom momentu.

Kostreš je kazao i da LSV tradicionalno izlazi samostalno na pokrajinske i lokalne izbore jer se pogledi te stranke na autonomiju Vojvodine uveliko razlikuju od programa političkih partija sa centralom u Beogradu.

„I mislim da će Glavni odbor to imati u vidu. S druge strane, LSV neće stajati na putu objedinjavanja opozicije ali ne po svaku cenu. Mi nikada nećemo odustati od sopstvenog programa i sopstvenih ubeđenja da bismo bili deo neke šire koalicije“, dodao je funkcioner LSV.

On je naveo i da je LSV spremna da, zajedno sa strankama sa kojima sarađuje duži niz godina, pokuša da pronađe najbolje moguće rešenje koje će dati najveći rezultat u broju glasova, ali da to neće dovesti do toga da ligaši moraju da odustaju od svojih principa i svojih političkih stavova.

„Najbolje moguće rešenje ne znači i obavezu zajedničkog izlaska na pokrajinske izbore u ovoj ili onoj formi. Treba naći formulu kojom će se što je moguće veći broj neopredeljenih birača izvesti na birališta i dati im šansu da odaberu one za koje misle da će ih najbolje predstavljati. Dakle, treba ponuditi više kolona“, rekao je Kostreš.

On je poručio i da se politika LSV nikada nije bazirala na personalnim rešenjima, nego na programu, na kojem će i sada insistirati. Na pitanje da li je moguća saradnja i sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Kostreš je istakao da ako SNS bude spremna da podrži deju da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovane Ustavom, ne vidi razloga zašto sa njima o tome ne bi razgovarali.

„Ali čisto sumnjam da će oni biti spremni da podrže ovakve naše zahteve“, dodao je on.

Kostreš je kazao i da, ukoliko se LSV dogovori oko tačaka programa, odnosno ukoliko bude uspela da oko sebe i svog programa organizuje dovoljnu podršku, ta stranka će formirati vladu, ali i da ukoliko te podrške ne bude bilo, Liga ide u opoziciju.

On je ocenio i da će kampanja biti teška, mučna i sigurno na ivici incidenata.

„Da li će izbori biti regularni ili neće, to u velikoj meri zavisi od svih učesnika u političkom životu. Sigurno je da se nedavni događaji iz Bele Crkve ne smeju ponoviti. To bi bila katastrofa za demokratiju i izborni proces u Srbiji“, poručio je funkcioner LSV.

Glavna borba na izborima između proruske i proevropske desnice

Bojan Kostreš je ocenio i da za građansku levicu nije problem Aleksandar Vučić, nego razjedinjenost, gubitak energije, ideja i nemanje sposobnosti da nametne teme koje su bitne.

„Kada budu uspeli da se konsoliduju, da prevaziđu posledice permanentnog raspadanja Demokratske stranke i stranaka nastalih iz DS-a i da se izbore sa sujetama i sa stalnim previranjima. Kada najvažnije pitanje ne bude ko će koju funkciju da obavlja, nego ko će šta da uradi, onda će beogradske stranke zajedno sa LSV lako pobediti na izborima. Ali bojim se da se glavna politička borba na ovim izborima neće voditi između proevropske levice i desnice nego između proruske i proevropske desnice“, rekao je generalni sekretar LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga