Kostreš: Predsednica vlade da smeni Nenada Popovića, on je ruski lobista

LDP: Jedini pravi pokazatelj da premijerka stoji iza sopstvenog ekspozea je da istog trenutka smeni ministra Nenada Popovića

28. jula 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da smeni ministra Nenada Popovića, zbog izjave da ”evropskih integracija više nema”.

“Svojom izjavom da ‘evropskih integracija više nema’ i da ‘srpski politički brod treba okrenuti u drugom pravcu’, Nenad Popović je po ko zna koji put pokazao da je ruski lobista i zastupnik interesa onih koji žele da zaustave evropski put Srbije”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može istovremeno biti i za i protiv evropskih integracija, niti predsednica vlade i pojedini ministri u vladi mogu slati različite poruke svojim građanima i svetu.

“Ministar Nenad Popović je svesno naneo štetu evropskim integracijama Srbije i ugledu naše zemlje. Zbog toga, on ne zaslužuje slobodu da sam odluči da li će ostati u vladi, nego bi premijerka trebalo da ga smeni”, poručio je Kostreš.

Ocenio je da bi ta smena bila i jasan signal, kako “eventualnim drugim ruskim lobistima u vladi”, tako i evropskim zvaničnicima, o tome da je Srbija odlučna da bude deo evropske porodice.

“A, što se tiče Popovićevog zaključka ‘Dogodine u Prizrenu’, predlažemo mu da ne čeka sledeću godinu, nego da odmah ode i ostane tamo. Ako to zaista hoće. I ako može”, naveo je Kostreš.

LDP: Predsednica vlade da smeni ministra Popovića

Liberalno-demokratska partije (LDP) zatražila je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da smeni ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića zbog protivljenja zvaničnoj državnoj politici o ulasku u Evropsku uniju.

Povodom saopštenja Popovića u kome navodi da je Briselski sporazum „mrtav“ i da evropskih integracija Srbije više nema, LDP navodi da to u stvari „Popovićevi nalogodavci praktično šalju poruku srpskoj vladi da napusti pregovore sa Kosovom, pa i pregovore sa Evropskom unijom“.

„Pored toga što je saopštenje otvoreno protivljenje zvaničnoj spoljnoj politici Vlade Srbije, takav nastup jednog aktuelnog ministra predstavlja veliku sramotu za celokupnu vladu, zato što praktično potire celokupan njen rad“, ocenjuju iz LDP-a.

Ta stranka je „upozorila“ predsednicu vlade na posledice mlake reakcije koju je uputila.

„Nije dovoljno podsetiti ministra da je Evropska unija strateški cilj Srbije, niti reći da ministar Popović izađe iz vlade ukoliko mu se taj cilj ne dopada. Jedini pravi pokazatelj da premijerka stoji iza sopstvenog ekspozea je da istog trenutka smeni ministra Nenada Popovića i udalji ga iz vlade i tako pošalje jasnu poruku u kom pravcu imamo nameru da nastavimo dalje“, ističu iz LDP-a.

Ana Brnabić je reagovala u subotu, 27. jula na navode Popovića ističući da je izneo stav direktno suprotan stavu vlade čiji je član i poručila da je svaki ministar dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a da su oni koji „to nisu u stanju, slobodni da je napuste“.

(Autonomija/Beta, naslovna fotografija: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga