Kostreš: Povucite Predlog zakona koji relativizuje zločin Holokausta

Zakon stavljen u funkciju nacionalističke ideologije i dnevnopolitičkih obračuna sa susedima

12. feb 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od Vlade Srbije da iz procedure povuče Predlog zakona o spomen-obeležju Staro sajmište, jer je “prepun” neistina i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe.

“Takođe, revizionističko i falsifikatorsko obrazloženje Predloga zakona namerno prećutkuje ulogu kvislinške vlasti Milana Nedića u lociranju i hapšenju jevrejskog stanovništva koje je ubijano u logoru Staro sajmište”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da Srbija mora biti zasnovana na antifašističkim principima i ne sme prećutkivati ulogu kvislinškog Nedićevog aparata terora u sprovođenju Holokausta i naveo da se ne smeju zanemariti antisemitske i rasističke uredbe kvislinške vlade Milana Nedića, kojima je jevrejskom i romskom stanovništvu bilo uskraćeno pravo na život, rad i školovanje.

Podsetio je da je logor Staro sajmište bio formiran sa ciljem potpunog uništenja jevrejske zajednice u Srbiji, što je u velikoj meri i postignuto.

“Skandalozno obrazloženje i preambula Predloga zakona prepuni su faktografskih netačnosti i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe. Počevši od toga ko je upravljao logorom, pa do toga ko su bile primarne žrtve logora, taj zakon, koji bi trebalo da bude jedan od temeljnih u suočavanju sa najmračnijim stranicama istorije, stavljen je u funkciju nacionalističke ideologije i dnevnopolitičkih obračuna sa susedima”, ocenio je Kostreš.

Kostreš je rekao da LSV podržava donošenje zakona kojim bi se utvrdilo sećanje na žrtve Holokausta u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ali ne na način na koji je to Vlada Srbije sada predložila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga