Kostreš: Potreban novi ustav

Vojvodina će postati problem

06. dec 2013

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je čudno da Ustavni sud Srbije (USS) donosi velike odluke uvek u trenutcima kada u političkom društvu Srbije dolazi do “novih raslojavanja i političkih prekomponovanja”.

“Kada je Demokratska stranka (DS) izgubila većinu u Vladi Srbije, odmah zatim je US S doneo odluku da je Zakon o nadležnostima Vojvodine nevažeći, a sada kada se vidi da će doći do novih raslojavanja u političkom društvu Srbije opet atakuje na Vojvodinu”, ocenio je Kostreš na konferenciji za novinare.

Kostreš je kazao da skupštine Srbije i Vojvodine moraju sarađivati u narednih šest meseci, kako bi se pronašao novi oblik za definisanje autonomije Vojvodine, jer je njena današnja pozicija neodrživa.

“Pozicija Vojvodine je neodrživa i to znači pisanje novog Ustava, a dok se on ne napiše republička i pokrajinska administracija moraju sarađivati. Ali ne možemo sarađivati ako se svaki put pokušava pronaći još jedan način da Vojvodina bude zakinuta i omalovažena”, dodao je Kostreš.

On je naglasio da ako se pitanje autonomije Vojvodine ne bude uskoro rešilo, Vojvodina će postati problem, jer ona ima svoja prava i sprecifičnosti za koje se izborila kroz istoriju i na kojima neprestano gradi autonomiju.

Dodao je da nije reč o separatizmu i odvajanju pokrajine, već da se mora pronaći nivo autonomije koji je u skladu sa evropskim standardima i koji će očuvati pravo građana u Vojvodini da “upravljaju resursima i svojim sudbinama”.

Lako je naveo, odluka USS nameće i temu raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora i rušenja pokrajinske Vlade, što je, prema njegovom mišljenju, još jedan način da se ne dozvole evropske integracije Srbije.

Ocenio je da je pitanje ustavnog položaja Vojvodine postalo “proteza i podupirač za propale nacionalističke projekte”.

“Pojedine političke stranke u Srbiji pokušavaju da poziciju Vojvodine postave tako da ona bude na meti nacionalističkih snaga koje će se zatim organizovati na rušenju njene autonomije”, kazao je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga