Kostreš: Potreban dogovor oko mera pokrajinske vlade u naredne dve godine

“Dragoslav Petrović, potpredsednik vojvođanske vlade, čini kamen spoticanja između LSV-a i DS-a”

05. maja 2014

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Bojan Kostreš izjavio je u intervjuu za Politiku da je pre nekoliko dana imao sastanak sa Bojanom Pajtićem i da mu je predložio da posle dve godine mandata probaju da se dogovore oko mera pokrajinske vlade u naredne dve godine.

“Po ko zna koji put sam ponovio da su međuljudski odnosi između naših stranaka na najnižem nivou. Rekao sam mu da Dragoslav Petrović, potpredsednik vojvođanske vlade, čini kamen spoticanja između LSV-a i DS-a i da bih, da sam na njegovom mestu, taj kamen uklonio”, rekao je Kostreš. On je dodao da čekaju odgovor o tome šta će od njihovih predloga biti realizovano, i da, ukoliko se dogovore oko aktivnosti za naredne dve godine, LSV neće bežati od mogućnosti rekonstrukcije pokrajinske vlade, s tim što ona ne bi podrazumevala ubacivanje SNS u vlast.

“Iza nas je 10 godina rada. Neke velike stvari su urađene, a neke su pale, kao statut. Preostale su nam još dve godine. Okolnosti su se promenile. Vojvođanska administracija treba da kaže šta će raditi u naredne dve godine, da vidimo ko će biti najbolji ljudi za sprovođenje tog programa. Dakle, rekonstrukcija bi bila prilagođavanje vojvođanske vlade propisanom programu”, rekao je Kostreš.

Kostreš je dodao i da je činjenica da su naprednjaci u Vojvodini napravili dobar rezultat, ali da to ne znači da SNS može da diktira uslove. Prema njegovim rečima, treba ih uvesti u proces, makar konsultacija, kada se radi o donošenju nekih ključnih odluka u pokrajini.

Upitan o eventualnim vanrednim pokrajinskim izborima, Kostreš je rekao da ih ne vidi u ovom momentu, i dodao da su građani u martu glasali za to da Vučić bude premijer Srbije, a ne da neko od naprednjaka bude premijer Vojvodine.

Govoreći o statutu AP Vojvodine, Kostreš je rekao da je Ustav loš i da se iz njega ne može napraviti dobar statut, kao i da postoje crvene linije koje LSV neće preći. Između ostalog, neće dozvoliti da u statutu piše da je Vojvodina osnovana Ustavom iz 2006. godine, što traži opozicija.

“Prvo, to je elementarna neistina. Drugo, Skupština Vojvodine je usvojila deklaraciju kojom je konstatovala da je Vojvodina u ovom savremenom smislu nastala 1945. godine. Ako neko misli da može da menja istorijske činjenice, za to ne može da dobije podršku LSV-a. Dosta je čudno da isti koji se zalažu za to da je Vojvodina osnovana Ustavom iz 2006. u statut pokušavaju da ubace tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine. Da li će onda, kao kod ukradenih automobila, da prekucaju brojeve pa da na tom tradicionalnom grbu umesto 1848. ukucaju 2006. godinu? Uostalom, ako prihvatimo da je Vojvodina formirana po Ustavu iz 2006., to znači da po njemu može da bude i ukinuta”, rekao je Kostreš.

Kostreš je ocenio i da je potpisivanjem koalicionog sporazuma sa naprednjacima, Savez vojvođanskih Mađara uradio veliku stvar za sebe i da će sigurno pojačati uticaj u svom biračkom telu jer su dobili velike koncesije.

“Samo, ne znam kako će SNS objasniti svojim biračima u Vojvodini da će se u sredinama gde naprednjaci uopšte ne dobijaju glasove investirati mnogo više nego u sredinama gde naprednjaci dobijaju više od 50 odsto glasova. Recimo, u Senti, Adi, Kanjiži investicije Vlade Srbije biće daleko veće od investicija u opštinama poput Sečnja, Žitišta, Pećinaca, gde naprednjaci imaju veliki broj glasova. Tu je SNS na gubitku. Sa druge strane, SVM je postigao istorijski sporazum za svoje interese, u materijalnom smislu toliko dobar da su mogli i da zaborave istoriju koja ne bi mogla tako lako da se zaboravi”, objasnio je Kostreš.

(Autonomija/Politika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga