Kostreš: Poslednji je trenutak da se Vojvođani ujedine

"Godine uništavanja Vojvodine učinile su svoje, građani osiromašeni i poniženi"

10. jun 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš upozorio je danas da je poslednji trenutak da se Vojvođani ujedine u borbi za svoja prava, jer im, kako je naveo, niko sa strane neće pokloniti ono što im pripada.

„Godine uništavanja Vojvodine učinile su svoje. Njeni građani su osiromašeni i poniženi“, ocenio je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je dodao da je vojvođanska privreda danas u katastrofalnom stanju, a da je ekonomski sunovrat posledica „politike uništavanja Vojvodine koju je od 1988. godine sprovodio režim Slobodana Miloševića“, podsetivši da je Vojvodina po privrednoj snazi u bivšoj Jugoslaviji zauzimala drugu poziciji, odmah iza veoma razvijene Republike Slovenije.

Devastacija privrednih potencijala najjasnije je vidljiva u Zrenjaninu u kome je 1987. bilo zaposleno gotovo 50.000 radnika. Zaposlenost radnika u industriji bila je 38% viša od državnog proseka. Posle udara na autonomiju Vojvodine, ratova, sankcija, ali i stroge centralizacije u državi Srbiji, Zrenjanin je od privrednog giganta pao na grad slabašne industrije u kojem je zaposleno manje od 30.000 radnika“, naveo je Kostreš.

Istakao je da je paradigmu posrtanja zrenjaninske privrede predstavlja fabrika šešira „Begej“, koja je nekada bila veliki izvoznik, a danas je u stačajnom postupku.

„Poslednje vesti govore da će Privredni sud u Zrenjaninu stačajni postupak okončati u julu 2018. godine, a za nevericu je informacija da će radnici iz stečajne mase dobiti mizerne iznose od jednog ili 111 dinara„, naveo je Kostreš, ukazujući da je stotine radnika ovog nekadašnjeg giganta ostalo bez posla, te da mnogi od njih posle 35 godina rada nemaju rešen ni penzioni status.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga