Kostreš: Pokrajinska vlada dužna da zaštiti domaće proizvođače od kompanije Tenis

"Prihod države po hektaru umesto hiljadu evra biće za četvrtinu manji"

01. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ponovo je danas pozvala ministra poljoprivrede da javnosti predoči da li će država i na koji način zaštiti svoje građane, a pre svega domaće proizvođače, od kompanije „Tenis“, koja, kako navode, danas treba da preuzme poljoprivredno zemljište u Vojvodini u dugoročni zakup.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš istakao je u pisanoj izjavi da javnost još uvek ne zna pod kojim uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini i koje su ekonomske i ekološke posledice koje će to izazvati.

On je upozorio Pokrajinsku vladu da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine „insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata“.

„Tokom četiri godine od najave dolaska te kompanije potpisan je Memorandum razumevanju, usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu i već im je dato skoro pet hiljada hektara zemljišta u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, a kako je ministar Nedimović rekao ranije, planira se i u Vršcu, Plandištu ili Sečnju“, naveo je Kostreš.

On je zapitao da li će vlast promeniti pristup prema toj kompaniji, s obzirom da će i vrednost „Tenisove“ investicije biti manja od najavljene, kao i to da da će, kako tvrdi, prihod države po hektaru umesto hiljadu evra biti za četvrtinu manji.

„Zašto se ne bi u ugovoru preciziralo da ‘Tenis’, ipak, kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih? Zašto bismo i dalje pristajali na to da se ‘Tenisu’ daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?“, dodao je Kostreš.

On je zapitao i na na koji način će biti zaštićena prava radnika u toj kompaniji s obzirom na vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju, kao i kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga