- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Podržavamo Vladu u evropskim integracijama

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš najavio je danas da će poslanici te stranke glasati za vladin izveštaj o pregovorima s Prištinom jer je LSV uvek spreman da podrži vladu kada ide putem evropske integracije.

„Iako postoje velike razlike između LSV i ljudi koji sede u vladi, moramo da vodimo računa o interesima građana. Mi smo vam saveznici za ovo pitanje i uvek ćemo biti kad je reč o evropskim integracijama“, kazao je Kostreš u skupštinskoj raspravi i poručio da bi Vojvodina bila zadovoljna kada bi dobila nadležnosti koje briselskim sporazumom dobija sever Kosova.

On je dodao da će LSV biti saveznik vlade i kada ona bude radila na poboljšanju odnosa u regionu i dobrosusedskih odnosa jer su to veoma važne teme.

„Podržavamo kurs koji vlada sada ima“, rekao je Kostreš.

Kostreš je istakao da potpisani sporazum o severu Kosova i zajednici srpskih opština nudi više nego što Vojvodina danas ima kao pokrajina u sastavu Srbije.

„Nadamo se da ćemo i mi doći u priliku da razgovaramo o autonomiji Vojvodine“, kazao je Kostreš i istakao da sever Kosova sporazumom dobija nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa i bezbednosti, za razliku od Vojvodine.

On je naveo da Kosovska Mitrovica sada bira svog komanira policije, ali ne i Sremska Mitrovica i upitao zašto i Vojvodina ne bi imala sudsku vlast.

Izlaganje Kostreša o Vojvodini izazvalo je kraću polemiku s poslanikom Demokratske stranke Srbije Dejanom Mihajlovim koji je negodovao zbog obraćanja Kostreša.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!