Kostreš: Pitanje autonomije Vojvodine je najvažnije

Pokušaj da se pitanje autonomije Vojvodine stavi pod tepih

14. juna 2015

LSV smatra da su, u procesu izmene političkog sistema, najvažnija pitanja autonomije Vojvodine kao i decentralizacije i regionalizacije Srbije, koja bi trebalo da budu regulisana novim Ustavom, izjavio je danas zamenik predsednika te stranke Bojan Kostreš.

„Dobro je da se razmišlja o promeni celokupnog političkog sistema, jer Srbija sa ovakvim političkim sistemom, Ustavom i mnogim zakonima koji taj sistem definišu, ne može da uđe u EU i bolje je da se u tom pogledu sami pripremamo, nego da nam bude nametnuto kao uslov“, rekao je Kostreš Tanjugu.

Prema njegovim rečima, za LSV je najvažnije pitanje autonomije Vojvodine i pitanje decentralizacije i regionalizacije Srbije, što su rešenja koja su se pokazala kao neodrživa i pogrešna.

Ta rešenja su „posledica pokušaja da se pitanje autonomije Vojvodine stavi pod tepih, a ne da se reši“, naveo je on i naglasio da će u raspravi o izmeni političkog sistema LSV insistirati na tome da Vojvodini Ustavom budu garantovani zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina.

Kostreš smatra da za rešavanje pitanja statusa Vojvodine mora postojati širi konsenzus i da se ono rešava „na tragu evropskih standarda i stečenih prava, koje je Vojvodina stekla kroz istoriju“.

„Trebaće nam za to mnogo energije i razgovora, ali ja sam optimista i nadam se da da ćemo na kraju doći do rešenja koje može biti prihvatljivo za sve“, kazao je Kostreš i ponovio da je nadležnosti, finansiranje i druga ključna pitanja koja se odnose na Vojvodinu neophodno definisati Ustavom.

Svaka nova većina u republičkom parlamentu može da promeni zakone o nadležnosti i finansiranju Vojvodine i onda to Vojvodinu čini nestabilnim političkim prostorom, upozorio je Kostreš i dodao da zato te teme moraju biti definisane Ustavom.

Dok novi Ustav Srbije ne bude donet, moraju biti usvojeni zakoni o finansiranju i nadležnostima pokrajine, koji bi trebalo da budu u skladu sa kapacitetima vojvođanske administracije i potrebama građana Vojvodine, rekao je Kostreš.

Komentarišući najave o mogućem smanjivanju broja poslanika i odbornika u skupštinama, on je istakao da je mnogo važnije to kako se predstavnici građana biraju nego koliko ih ima.

„LSV ne beži od smanjivanja broja poslanika ili odbornika jer to može da bude korisno rešenje, ali je bitnije da se dogovorimo na koji način će oni biti birani“, istakao je Kostreš.

On je naveo da danas više od polovine opština u Srbiji nema svoje predstavnike u republičkom parlamentu, pa ako bi broj poslanika bio drastično smanjen taj problem zastupljenosti građana bio bi još veći.

U LSV smatraju da je proporcionalni izborni sistem, sa više izbornih jedinica na republičkom nivou, u ovom momentu najpravedniji, zaključio je Kostreš.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga