- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Patrijarh Irinej relativizuje fašizam i genocid nad Srbima u NDH

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš osudio je danas izjavu patrijarha srpskog Irineja u vezi sa položajem Srba u Crnoj Gori, navodeći da se njom relativizuje fašizam i genocid nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i izaziva nestabilnost u toj zemlji.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je ranije, u intervjuu za podgorički list Dan, da je položaj srpske crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba fašističke Nezavisne države Hrvatske.

„Svako ko zna koliko je Srba ubijeno u NDH, koliko je sveštenika stradalo i crkava popaljeno, morao bi sa osudom gledati na poređenje sa situacijom u Crnoj Gori, gde na ekskluzivnim lokacijama od Podgorice do Bara niču novi i monumentalni hramovi Srpske pravoslavne crkve“, naveo je Kostreš u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je drugi motiv za patrijarhovu izjavu pokušaj političkog pritiska na vlast u Crnoj Gori zbog pripreme zakona o verskim zajednicama, u kome bi bila preispitana finansijska strana delatnosti crkava.

„LSV podseća sve crkvene velikodostojnike da su verska tolerancija i sloboda veroispovesti ljudska prava, ali kada crkva ovako otvoreno pređe u polje fanatične političke borbe sa ciljem izazivanja nemira i nestabilnosti, država je u obavezi da se brani i primeni zakonske i administrativne mere„, istakao je Kostreš.

Dodao je da se patrijarhova izjava može posmatrati i „u kontekstu ruskog pritiska na Crnu Goru“.

„Taj pritisak je sada poprimio potpuno nove forme. Sam patrijarh, to nije nikakava tajna, oslonjen je na, kako sam često ističe, majčicu Rusiju, koja je njegova prava domovina, kako je javno rekao“, naveo je funkcioner LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!