Kostreš: Pastor ne može da sedi na dve stolice

Kostreš je najavio da će LSV u razgovoru sa DS tražiti da se razjasni pozicija SVM

16. nov 2014

Zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je većina u Skupštini Vojvodine uzdrmana zahvaljujući predsedniku pokrajinskog parlamenta Ištvanu Pastoru i njegovom dogovoru sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

„Da li je moguće vladati sa 63 poslanika? Mislim da jeste. Ja sam bio predsednik Skupštine Vojvodine kada je većina imala 62 poslanika i bez problema smo funkcionisali, donosili odluke i sprovodili zacrtane ciljeve“, rekao je zamenik predsednika LSV za današnji Dnevnik i dodao da je „preletanje“ poslanika stvar njihovog morala i lične odluke.

Kostreš je najavio da će LSV u razgovoru sa Demokratskom strankom (DS) tražiti da se razjasni pozicija Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u pokrajinskoj administraciji i koaliciji.

On je rekao i da LSV ima određene ideje, koje će predložiti svojim koalicionim partnerima.

Kostreš je ocenio i da je legitimno pravo SVM da promeni političko mišljenje i posle 14 godina počne da sarađuje sa SNS.

„To može da bude njihova odluka i oni na to imaju pravo, ali nemaju pravo da sede na dve stolice. Nemaju pravo da nam ne odgovore na pitanje da li će njihov poslanik u Evropskom parlamentu ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske,  glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske? Da li je Savez vojvođanskih Mađara za promenu ustavno-pravnog položaja Vojvodine ili nije? I, da li  SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem  NIS-a ili nije?“, poručio je Kostreš.

BanovinaFunkcioner LSV je rekao da je ta stranka pri rekonstrukciji Pokrajinske vlade postigla svoj cilj: da politika LSV u vezi sa neophodnošću promene ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine i obeštećenja Vojvodine po osnovu privatizacije NIS budu stavljeni u prvi plan.

Kostreš je dodao da će realizacijom tih inicijativa, ta stranka rekonstrukciju smatrati uspešnom.

Komentarišući navode pojedinih analitičara da se rekonstrukcija svela na podelu resora, zamenik predsednika LSV ocenio je da je reč o „plaćenim narikačama, koje kao papagaji ponavljaju ono što je od njih naručeno“, a sve u cilju postizanja određenog utiska.

„Utisak koji bi sada trebalo da se postigne jeste da su predstavnici pokrajinske administracije vlastohlepni ljudi kojima ni do čega nije stalo, osim do pozicija. Da se bilo ko, makar minut, bavio koalicionim sporazumom i onim što pokrajinska administracija radi, znao bi šta je tačno. Ja ne bih potcenjivao birače u  Vojvodini kao što to oni čine“, istakao je Kostreš.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga