Kostreš: Otpori prema statutu lomljeni godinu dana

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš uveren je u to da će zakon o n…

26. okt 2009

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš uveren je u to da će zakon o nadležnostima i statut Vojvodine „veoma brzo“ biti na dnevnom redu Narodne skupštine. On je za „Dnevnik“ kazao da više nema nikakvog razloga da se ti akti ne stave u proceduru, bez obzira na to da li su „sve strane koje učestvuju u donošenju odluke o tome postigle punu saglasnost“. A uveren je i da „ima smisla ono što je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavila pre neki dan kad je govorila o mogućnosti da se aktuelna sednica Skupštine Srbije prekine da bi statut i zakon o nadležnostima bili stavljeni na dnevni red“.
– To će se verovatno desiti, ako ne u ovoj nedelji, a onda u narednih petnaestak do 20 dana. I siguran sam u to da se nakon jednogodišnjeg iščekivanja potvrde statuta, sad nazire kraj tom procesu – rekao je Kostreš.
Ipak, bez obzira na ovaj optimizam, naš sagovornik ponavlja da poslanici LSV-a u pokrajinskom parlamentu neće učestvovati u najavljenim korekcijama predloženog statuta.
– Mi svakako nećemo biti deo tog popravnog ispita. Teoretski, Liga bi mogla učestvovati samo u korekcijama statuta ukoliko bi to vodilo povećanju nadležnosti Vojvodine. Ali, pošto to trenutno nije realno očekivati, nećemo učestvovati u prepravkama statuta u Skupštini Vojvodine – istakao je Kostreš.
On je kazao da LSV ni u Skupštini Srbije neće podržati statut Pokrajine ukoliko u tom aktu ne ostanu odredbe kojima se garantuje da će Vojvodina imati glavni grad, predstavništvo u Briselu, razvojnu banku i Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti.
– To su odredbe na kojima ćemo insistirati, a ako to bude izbačeno, nećemo ni da razgovaramo o bilo kakvoj podršci tom aktu – ukazao je zamenik predsednika LSV.
Na primedbu da je pre nedelju dana pokrajinski premijer Bojan Pajtić eksplicitno naveo upravo te odredbe kao nesporni deo teksta statuta, Kostreš je rekao da nema nikavog razloga da ne veruje predsedniku vojvođanske vlade. Međutim, Kostreš smatra i da je „uvek dobro imati dozu opreza, pogotovo zbog činjenice da su zakonodavna, izvršna i delimična sudska vlast, te izvroni prihodi i imovina Pokrajine, u poslednjem trenutku isparili iz predloga Ustava“.
– A da nam se to ne bi desilo i sa statutom, Liga i insistira na glavnom gradu, kancelariji u Briselu, razvojnoj banci i VANU – naveo je sagovornik našeg lista.
Kostreš, inače, ocenjuje da je preduga polemika o vojvođanskom statutu posledica velikih razlika u shvatanju koncepta autonomije Vojvodine „u nekim krugovima u Beogradu i u nekim krugovima u Novom Sadu“, ali da to ne treba vezivati ni za partijsku pripadnost ni za određene političke ličnosti.
– Očigledno je da je koncept vojvođanske autonomije imao velike oponente i veliku opoziciju u vrhu vladajuće koalicije u Beogradu. I bilo je potrebno više od godinu dana da bi ti otpori bili slomljeni. Stoga sam i zabrinut i zbog toga kako će izgledati konačan tekst statuta, i zato mi i insistiramo na navedenim odredbama – kazao je Kostreš.
Po njegovim rečima, oko statuta je vođen „tihi politički rat, koji je bio sklonjen od očiju javnosti“ upravo zbog ta dva različita načina mišljenja. Ipak, on očekuje će statut biti samo prvi korak ka ostvarivanju pune autonomije Vojvodine, ali i decentralizacije i regionalizacije Srbije, „jer se ne može u Evropu po Miloševićevim standardima, ili, još gore, po standardima iz 19. veka“.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga