Kostreš: Opštine u Vojvodini izgubile osam milijardi zbog NIS-a

“Ta razlika od tri do sedam procenata onemogućila je rešavanje problema pijaće vode na severu Banata, sanaciju oštećenih saobraćajnica, popravku devastiranih kuća i javnih objekata”

26. feb 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da su vojvođanske opštine za četiri godine izgubile osam milijardi dinara, zbog toga što Naftna industrija Srbije plaća rudnu rentu tri umesto zakonski propisanih sedam odsto.

Kostreš je u saopštenju za javnost poručio da je ne samo zbog tih podataka potrebno revidirati Energetski sporazum sa Ruskom federacijom, koji je potpisan 2008. godine, i kojim je NIS prešao u većinsko vlasništvo ruskog partnera.

On je naveo da je iznos rudne rente koju NIS plaća u Srbiji najniži u Evropi i dodao da rudna renta, u Hrvatskoj iznosi 10 odsto, u Mađarskoj 12, u Bugarskoj 12,5, u Sloveniji 18, a u Rusiji i do 22 odsto.

“Ta razlika od tri do sedam procenata onemogućila je rešavanje problema pijaće vode na severu Banata, sanaciju oštećenih saobraćajnica, popravku devastiranih kuća i javnih objekata”, kazao je Kostreš.

On je pozdravio najavu ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i NIS.

NIS se poziva na Energetski sporazum, prema kojem je ta kompanija, kako tvrde, oslobođena plaćanja ekološke takse.

Kostreš je pozvao Nedimovića da u što hitnijem roku zatraži reakciju Vlade Srbije i analizu Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, što bi na kraju trebalo da rezultuje i njegovom revizijom, u skladu sa interesima građanki i građana Srbije i Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga