Kostreš: Novi Ustav me sme biti donet preko noći

Rešiti i pitanje autonomije Vojvodine, koja je obesmišljena aktuelnim ustavom

27. jul 2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da novi Ustav Srbije mora biti proizvod dogovora najvećeg broja političkih aktera, a ne da kao prethodni bude donet “preko noći”.

“Republika Srbija ne sme sebi da dozvoli sramotu da još jedan ustav donosi preko noći. Novi ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, ali mora biti realan, mora biti u evropskom duhu, u skladu sa EU standardima i odražavati stanje na terenu. Samo tako će biti postignuto da ova zemlja ubrza svoj put u evropsku porodicu i obezbedi bolji život svojih građanki i građana”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, donošenje novog ustava je momenat, da se u okviru rasprave o njemu, reše i pitanja koja su predugo gurana ispod tepiha.

Dodao je da je među tim pitanjima i pitanje Vojvodine, čija je autonomija obesmišljena aktuelnim Ustavom Srbije iz 2006. godine

Kostreš je rekao da je autonomija Vojvodine aktuelnim Ustavom Srbije “obesmišljena”, jer je bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, a položaj te pokrajine može menjati svaki novi sastav republičkog parlamenta.

Ocenio je da je sada, deset godina nakon usvajanja aktuelnog Ustava Srbije, “više nego jasno” da je LSV bio u pravu kada je protestovao protiv donošenja tog Ustava, kada je pozivao na bojkot, koji je u Vojvodini uspeo jer je na referendum o usvajanju novog ustava iozašlo manje od 45 odsto građana te pokrajine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga