Kostreš: NIS prodat Rusima za vrednost dva Kopernikusa

Prošlo je deset godina od potpisivanja štetnog ugovora...

24. dec 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš podsetio je da je pre deset godina, na današnji dan, Naftna industrija Srbije (NIS) prodata ruskom Gaspromnjeftu i poručio da LSV neće odustati od borbe da Vojvodina bude obeštećena zbog tog štetnog ugovora, s obzirom da je najveći deo NIS-a nastao iz vojvođanskog Naftagasa.

I danas, kao i čitave decenije, pozivamo vlast u Srbiji da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana i da barem preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ako je suviše komplikovano da se on raskine, kao i da obešteti Vojvodinu zbog prodaje NIS-a”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je vrednost NIS-a bila procenjena na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa vrednim oko sedam milijardi evra, uz obećanje da Kosovo neće biti nezavisno i da će Srbija biti deo gasovoda „Južni tok“.

“Obećanja sa ruske strane nisu ispunjena, a koliko je nacionalna naftna kompanija data u bescenje, možda najbolje ilustruje podatak da je kompanija Delta tri godine kasnije prodala lanac prodavnica Maksi za 932,5 miliona evra. Ili, današnjim aršinima, NIS je prodat za dve televizije Kopernikus”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, tih 400 miliona evra je po svoj prilici NIS zaradio samo tokom prošle i ove godine, a “sve se glasnije čuje” da će zaraditi još kada proda zgradu u Novom Sadu.

“Rezerve nafte i gasa koje je trebalo da ostavimo svojoj deci, kompanija u većinskom ruskom vlasništvu već punu deceniju crpi uz najnižu nadoknadu u Evropi. Plaćaju svega tri, iako zakon propisuje sedam odsto. U svim zemljama rudna renta je veća, a u Rusiji i nekoliko puta veća, dok ovde ne plaćaju ni polovinu od zakonski propisane”, rekao je Kostreš.

Dodao je da se taj novac “otima” iz budžeta svih građana Srbije, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Turije, Elemira, Kikinde, Mokrina, Zrenjanina, Sečnja, Novog Kneževca, Kanjiže i drugih mesta gde se “gaze njive i razara infrastruktura”, dok se crpe nafta i gas.

“Zašto vlast ne štiti sopstvene građane i dozvoljava takvu pljačku i poniženje naše zemlje? Da li zna da možda i polovina zaposlenih u NIS-u rade preko lizing kompanija i sigurno nemaju ista prava i plate kao radnici u stalnom radnom odnosu, a naročito ne kao što ih imaju Rusi”, upitao je Kostreš.

Podsetio je i republičku i pokrajinsku vlast na činjenicu da je Skupština Vojvodine pre četiri godine usvojila Informaciju o potrebi obeštećenja Vojvodine na osnovu ulaganja njenih građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a.

U dokumentu koji je tada upućen Vladi Srbije se zahtevalo da Vojvodini bude omogućen udeo u 29 odsto akcija NIS-a koje sad ima Srbija, a samim tim i dividende koje se ubiraju od prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini i sa “poklonjene” vojvođanske imovine.

“Poručujemo da se posle deset godina nismo umorili i nećemo odustati. Naprotiv, borićemo se još jače”, kazao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga