- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: NIS oštetio Srbiju za 200 miliona dolara

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Republičku i  Pokrajinsku vladu da obaveste javnosti dokle će Naftna industrija Srbije (NIS), kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, iz vojvođanskih oranica crpiti naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi i u kakvom su stanju nalazišta tih energenata u Vojvodini.

U saopštenju za javnost Kostreš je naveo da je NIS, samo zbog toga što umesto zakonskih sedam rudnu rentu plaća na nivou od tri odsto, u periodu od 2009. do 2016. oštetio Srbiju za više od 200 miliona dolara.

On je dodao da rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10 odsto, u Mađarskoj 12 odsto, u Bugarskoj 12,5 odsto, Sloveniji 18 odsto, a u Rusiji i do 22 odsto.

„To je novac poklonjen ruskoj kompaniji i otet od građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta, gde se gaze njive i razara infrastruktura dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci“, istakao je Kostreš.

On je podsetio da su pre nešto više od godinu dana pojedini mediji „brujali o iscrpljivanju bušotina nafte metodama koje su nedozvoljene u svetu“.

„I to je, baš kao i činjenica da naši građani imaju maltene najniže plate u Evropi, a plaćaju gotovo najskuplje gorivo, bila tema koju je ministar energetike Aleksandar Antić zaobilazio“, napominje Kostreš.

On smatra da bi ministar Antić, ali i premijerka Ana Brnabić morali da odgovore „kako je i dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a da ih Srbija poklanja i to kompaniji koja je prošle godine ostvarila 80 odsto veću dobit nego 2016, odnosno oko 200 miliona evra“.

Kostreš je optužio aktuelnu vlast da na taj način dozvoljava pljačku i poniženje Srbije.

On je dodao da su pre 10 godina protestovali protiv prodaje NIS-a i da su tada skandirali „Prodali ste NIS, prodali ste nas“.

„Ponovo pozivamo Vladu Srbije da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana i preispita energetski sporazum sa Ruskom Federacijom“, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!