Kostreš: Nekažnjavanje nalogodavaca paljenja ambasada loša poruka Vašingtonu i Berlinu

"Ostavljanje ambasada bez zaštite moralo je biti naloženo iz samog vrha vlasti"

19. feb 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine „velika sramota na obrazu Srbije“, a da činjenica da ni posle 10 godina nisu pronađeni i kažnjeni politički nalogodavci opterećuje odnose sa SAD i Nemačkom.

„Činjenica da posle deset godina zbog te sramote niko nije u zatvoru i ima svega nekoliko uslovnih kazni, nije samo loša poruka onima koji bi sutra ponovo palili i kamenovali ambasade. To je loša poruka, pre svega, Vašingtonu i Berlinu i velika prepreka u trajnom unapređenju bilateralnih odnosa sa te dve zemlje, koje su ujedno izuzetno važni međunarodni faktori“, saopštio je Kostreš.

On je dodao da sve i da posle deset godina počne suđenje policijskim generalima koji nisu zaštitili ambasade, „sramota i šteta neće biti manja“ jer odluke o povlačenju i ostavljanju ambasada bez zaštite na oko pola sata, policijski generali ne donose po svom nahođenju već je to moralo biti naloženo iz samog vrha vlasti.

Kostreš je poručio da LSV neće prestati da insistira na otkrivanju i kažnjavanju političkih nalogodavaca paljenja ambasada, ocenujući da će tek kad nalogodavci budu na „kažnjeničkoj klupi, požar zapaljen februara 2008. godine biti konačno ugašen“.

Ambasade SAD i Nemačke u Beogradu zapaljene su i kamenovane posle mitinga „Kosovo je Srbija“, 21. februara 2008. godine, a tada su napadnute i ambasade Hrvatske, Turske i Velike Britanije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga