Kostreš: Nećemo u političke blokove

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da ta stranka može da sarađuje i sa strankama…

24. jul 2009

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da ta stranka može da sarađuje i sa strankama levice i s regionalistima, ali da se ipak neće utopiti ni u jedan od dva politička bloka čije se formiranje najavljuje paralelno s početkom procesa preregistrovanja političkih stranaka. On je za „Dnevnik“ izjavio da je LSV spreman za preregistraciju i da su u tom pogledu već obavljene sve pripremne radnje, te da će ta aktivnost početi u septembru.
Po njegovim rečima, u Ligi ni ne razmišljaju o tome da se udružuju sa srodnim političkim partijama, iako očekuju da će preregistracija dovesti do ukrupnjavanja političke scene, što se nazire i iz aktuelnih pregrupisavanja na socijaldemokratskom bloku, kao i iz najava o prerastanju G17 plus u stranku regiona.
– Smatramo da je neophodno da postoji stranka kao što je Liga i ne razmišljamo o tome da postanemo deo neke velike ili nove stranke. Naime, teško da će nakon ove preregistracije opstati još neka stranka građanske provenijencije koja deluje u Vojvodini i zalaže se za punu autonomiju. Zato ćemo nastaviti da delujemo samostalno, ali uvek ćemo biti spremni za saradnju s drugim strankama koje imaju sličnu programsku orijentaciju, a tu mislim i na partije socijaldemokratske opcije i na partije koje se zalažu za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije – kazao je Kostreš.
On smatra da će preregistracija umnogome izmeniti političku mapu Srbije, jer će nestati mnoge autentične regionalne stranke. Po njegovim rečima, jedine autentične regionalne stranke koje će nastaviti da funkcionišu, uz LSV, biće Savez vojvođanskih Mađara i sandžačke partije. Ipak, Kostreš ocenjuje da je formiranje stranačkih blokova sasvim logično, s tim da, kako kaže, ipak ne bi bilo dobro da se politička scena svede na samo dve velike stranke, odnosno bloka.
– Logično je da se u Srbiji formira i levi blok, a videćemo kako će se realizovati politički projekat G17 plus o formiranju stranke regiona, pošto regionalne partije moraju biti autentične i ne mogu se osnivati iz Beograda – napominje Kostreš.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga