Kostreš: Ne znamo da li će naši predlozi o Vojvodini biti usvojeni u Skupštini Srbije

Kada će se anulirati posledice Miloševićevog puča iz 1988. godine?

14. mar 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da ta stranka, koja je poredložila Rezoluciju o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju te pokrajine, ne zna da li će ti predlozi koji su na dnevnom redu Skupštine Srbije biti samo predmet rasprave ili će vladajuća većina glasati i za njihovo usvajanje.

“Mi ne znamo da li će predlog zakona samo biti stavljen na dnevni red ili će možda vladajuća većina glasati za njega. Kao što ne znamo ni da li će opozicioni poslanici iz Vojvodine koji učestvuju u bojkotu (rada parlamenta) Vojvodinu staviti na prvo mesto i boriti se za interese pokrajine ili ostati slepo poslušni ideologu bojkota (lideru Pokreta Dveri) Bošku Obardoviću i njegovim instrukcijama”, rekao je Kostreš za beogradski list Danas.

Dodao je da ne zna da li vladajuća većina planira da Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je LSV predložio “oskrnavi” amandmanima.

“Omnibus zakon koji je Skupština Vojvodine 2001. godine uputila republičkoj (skupštini) na usvajanje obesmišljen je amandmanima kojima su izbrisani svi rokovi. Sličan scenario se može desiti i danas. Ali, u biranju između dva loša rešenja, da ne postoji nikakav zakon ili da postoji loš zakon, uvek je bolje ovo drugo”, ocenio je Kostreš.

Dodao je da je za LSV važno da se o temama koje se tiču Vojvodine razgovara, kao što im je važno da se, “umesto na ulici, kad god je to moguće politički problemi rešavaju u institucijama”.

Kostreš je rekao da je inicijativa LSV da se raspravlja o Rezoluciji i o Predlogu zakona sada prihvaćena i dodao da sumnja da bi se to desilo pre šest meseci ili godinu dana.

“Procenili smo da bi vladajuća koalicija, u momentu kada postoji bojkot rada skupštine, mogla biti senzitivnija prema nekim predlozima opozicije nego što bi bila inače”, kazao je Kostreš.

Dodao je da je svaka postmiloševićevska vlast, od 2000. godine naovamo, deklarativno priznavala pravo na vojvođansku autonomiju, ali ništa konkretno nije urađeno da se to pitanje reši i da se anuliraju posledice Miloševićevog puča iz 1988. godine i nasilnog rušenja autonomije Vojvodine.

“Dakle, Cvetković, Dačić, Vučić, Brnabić, Đukić Dejanović, Gojković, Pajtić, Mirović, Egereši, Pastor, Tadić, Nikolić i ponovo Vučić su najviši državni funkcioneri za vreme čijih mandata nije ispoštovana ustavna obaveza prema Vojvodini”, naveo je Bojan Kostreš.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga