Kostreš: Naprednjačka vlast pokušava da izbaci antifašizam iz vojvođanske istorije

"Nasilnički koncept falsifikovanja istorije"

19. juna 2018

Skupština Vojvodine usvojila je danas Predlog odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja, a kao značajni datumi u njoj su utvrđeni 25. novembar – povodom Dana prisajedinjenja 1918. godine, zatim 15. maj – povodom Majske skupština 1848. godine i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava utvrđen 1948. godine. Ovim predlogom su utvrđeni i datumi značajni za manjinske zajednice čiji jezici su u službenoj upotrebi u Vojvodini.

Vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) odbila je amandamane poslanika Lige socijaldemokarta Vojvodine (LSV) Bojana Kostreša kojima se predlagalo da se među značajne datume uvrste i dan konstituisanja Autonomne pokrajine Vojvodine iz 1945. godine, kao i datum donošenje Ustava iz 1974. godine. Amandmane LSV podržali su opozicioni poslanici iz DS, DJB i Aleternative za Vojvodinu.

U izjavi za Autonomiju Bojan Kostreš ocenio je da ovakvom odlukom pokrajinska naprednjačka vlast pokušava da izbaci antifašizam iz vojvođanske istorije.

„Nismo čuli objašnjenje zašto su 25. novembar i 15. maj značajniji od 31. jula. Umesto toga, čuli smo nipodaštavanja vojvođanske antifašsitičke tradicije i pokušaj da se antifašisitčka borba kojoj su Vojvođani dali ogroman doprinos izjednači sa zločinima počinjem u prvim posleratnim godinama nad građanima Vojvodine nemačke i mađarske nacionalnosti“, rekao je Kostreš.

On je dodao da je reč o „najgrubljem falsifikovanju istorije“, napominjući da je isto učinjeno prilikom donošenja odluke o takozvanoj tradicionlanoj zastavi Vojvodine „koja nema nikakve veze sa vojvođanskom tradicijom“.

„Suština je drugačija, današnja Vojvodina je naslednica socijalistčke AP Vojvodine koja je nastala odlukom pokrajinskog antifašističkog odbora. Naprednajci izmišljaju novu istoriju i pokušavaju da izbrišu 45 godina postojanja socijalističke Vojvodine, iako je i današnje postojanje Vojvodine i njenih instutucija tekovina odluke donete 31. jula 1945. godine“, kazao je Kostreš, dodavši da je nejasno kako na takav „nasilnički koncept falsifikovanja istorije“ pristaju i stranke koje se predstavljaju kao antifašsitičke, poput SPS-a.

Usvajanju Odluke o značajnim datumima za Vojvodinu prethodila je burna rasprava u pokrajisnkom parlamentu. Poslanici Demokratske protestovali su zbog činjenice da su predlog ove odluke dobili tek u „petak uveče“, te nisu imali dovoljno vremena da pripreme amandmane i kvalitetnu raspravu, a poslanik Miroslav Vasin je ocenio da se njome „zanemaruju i zaboravljaju antifašističe tekovine pokrajine“.

Poslanici Skupštine Vojvodine danas raspravljaju i o rebalansu pokrajinskog budžeta i to samo tri meseca nakon prvog rebalansa, koji je usvojen krajem marta. Opozicioni poslanici ocenili su da je to pokazatelj da Pokrajinska vlada ne ume da planira raspodelu budžetskih sredstava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga