Kostreš: Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine

23. juna 2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da su izjave predstavnika nove pokrajinske administracije da Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture (VANUK) treba ukinuti, najava velikog poniženja Vojvodine.

Kostreš je u pisanoj izjavio naveo da ako je među prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti, na čelu sa Igorom Mirovićem i funkcionerima Srpske napredne stranke (SNS), ukidanje prava Vojvodini na to da se bavi naukom, kulturom i umetnosti, onda je teško poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet.

„Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da građani i građanke Vojvodine sagnu glavu, ćute i trpe. Dakle, to je poniženje i najava budućih poniženja Vojvodine“, istakao je Kostreš.

On je dodao da osnivanjem VANUK-a nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali da su u pokušaju da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti.

„VANUK je osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Republike Srbije i novim Statutom AP Vojvodine, krećući se u okvirima Ustava Srbije. Jedini ko je prekršio Ustav je bio predsednik Privrednog suda u Novom Sadu koji je odbio da registruje VANUK, prenevši nešto što je u isključivoj nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije – dakle izvršne vlasti“, istakao je Kostreš.

Generalni sekretar LSV je poručio da je Vojvodini itekako potrebna njena akademija nauka, kulture i umetnosti i da to nije samo naučno ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih građana.

„Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine“, ocenio je Kostreš.

Mediji su preneli da je potpredsednik SNS i šef poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov rekao da se stav te stranke o VANUK nije promenio, nazvavši VANUk „fantomskom organizacijom“, koja je formirana „na divlje, da bi mogli da se zadovolje stari kadrovi autonomaša kojima je dosadio penzionerski život, pa su poželeli da postanu akademici“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da dolaskom SNS na čelo pokrajine odluka o formiranju VANUK neće preživeti, jer je, kako je rekao, očigledno da će odluka o formiranju VANUK živeti veoma kratko zato što je doneta jednom uskom političkom akcijom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga