Kostreš: Na odnosu prema Vojvodini meri se želi li Srbija u EU

"Vojvodina je evropska regija i sigurno je da EU ne gleda blagonaklono na stanje u kojem se njene nadležnosti tope"

10. jan 2017

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se u izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera navodi da vojvođanska autonomija ne bi trebalo da bude oslabljena, kao i da je potrebno bez odlaganja doneti Zakon o finansiranju Vojvodine.

„Tu poruku bi trebalo pažljivo pročitati i razumeti, jer ona znači puno toga. Vojvodina je evropska regija i sigurno je da EU ne gleda blagonaklono na stanje u kojem se njene nadležnosti tope i autonomija umanjuje svakim novim zakonom u republičkom parlamentu“, ističe se u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

On podseća da je Evropska komisija i ranijih godina poručivala da očekuje usvajanje Zakona o finansiranju APV, pri čemu je isticano i da je to od velikog značaja u pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima.

Dodaje i da LSV godinama napominje da je pitanje autonomije Vojvodine pitanje na kojem će se videti istinska želja i spremnost Republike Srbije da se menja i priključi Evropskoj uniji.

„Obaveza koju država već osam godina nije ispunila bez obzira na to ko je na vlasti, prema Ustavnom zakonu, bila je da Zakon o finansiranju Vojvodine bude donet do 31. decembra 2008. Ako Republika Srbija planira da ovog meseca dostavi Evropskoj komisiji svoje prve polugodišnje izveštaje o sprovođenju aktivnosti u poglavljima 23 i 24 od njihovog otvaranja, bilo bi više nego značajno da taj zakon hitno bude usvojen“, ukazuje Kostreš.

On napominje i da se u Mekalisterovom izveštaju Srbija poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj administraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina – dodajući da je najbolji put za to uključivanje nacionalnih saveta manjinskih zajednica u sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina vezanog za poglavlje 23 pregovora o članstvu u EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga