Kostreš: Mirović Vojvodinu predaje u ruke tutorima iz Beograda

"On je dužan da štiti interese građana Vojvodine"

07. mar 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodina (LSV) zatražila je od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da svoju funkciju obavlja u skaldu sa interesima građana Vojvodine a ne svoje Srpske napredne stranke (SNS), ukazujući da time „Vojvodinu predaje u ruke tutorima iz Beograda“.

Generalni sekretar LSV podsetio je u pisanoj izjavi za javnost na nedavne Mirovićeve tvrdnje da je „više puta pitao Vladu Srbije“ zbog čega nije usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine, te da mu je odgovoreno da to „nije prioritet u ovoj godini“, zapitavši Mirovića u kom svojstvu postavlja navedena pitanja.

„Ako ih postavlja kao član rukovodstva SNS-a, onda je odgovor koji dobija razumljiv“, naveo je Kostreš.

On je, međutim, ukazao da Mirović mora znati da je prevashodno predsednik Pokrajinske vlade, ocenivši da su, imajući to u vidu, način na koji postavlja suštinska pitanja od značaja za život svih građana Vojvodine i odgovore koje dobija iz republičke Vlade „neprihvatljivi i štetni po javni interes“.

„Kao premijer Vojvodine, Igor Mirović je pre svega dužan da štiti ustavni poredak Republike Srbije, u čijim najvišim pravnim aktima je zapisano da AP Vojvodina ima Zakon o finansiranju. Punu deceniju republički vrh Srbije otvoreno krši Ustav i ne donosi navedeni zakon. Uz poštovanje Ustava, Mirović je dužan da štiti interese građana Vojvodine, čijom voljom se i nalazi na visokoj državnoj funkciji“, napominje Kostreš.

On je poručio da zato Mirović nema pravo da se ponaša kao bilo koji drugi član Predsedništva SNS-a, već kao čovek koji svojom najvišom funkcijom u pokrajini ima obavezu da brani javni interes Vojvodine i princip zakonitosti i ustavnosti u Republici Srbiji.

„Pokrajinski premijer je dužan da u ime institucija APV uputi Skupštini Srbije Nacrt zakona o finansiranju Vojvodine. Ako Igor Mirović takav nacrt zakon nema, LSV će mu rado ustupiti Nacrt zakona o finansiranju Vojvodine koji je već uputila na usvajanje Skupštini Srbije. Javni interes i bolji život građana Vojvodine moraju biti u ovom slučaju iznad svih ideoloških razilaženja koja između LSV i Mirovićeve administracije postoje“, dodao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga