Kostreš: Ministri da odgovore kada će crkva platiti porez

"Crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže"

15. apr 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i ministra finansija Sinišu Malog da prestanu sa ćutanjem i javnosti saopšte da li je i, ako nije, kada će crkva početi da plaća porez.

Početkom januara 2017. godine patrijarh Srpskle pravoslavne crkve (SPC) Irinej obavestio je javnost da crkva neće plaćati porez dok joj ne bude vraćena sva imovina.

“Podsećamo ministre na to da je u procesu konfesionalne restitucije crkvama već vraćeno više od 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i 91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica. Sa druge strane, država iz budžeta koji građani pune porezom, plaća penzijsko, invalidsko i socijalno osiguranje za sveštenike i verske službenike”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je krajem marta Vlada Srbije donirala još 1,18 milijardi dinara, odnosno oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu.

“Ilustracije radi, upravo za toliku sumu, odnosno 10 miliona evra, pokrajinska administracija uzima šestogodišnji kredit od banaka kako bi nabavila medicinsku i nemedicinsku opremu za zdravstvo u Vojvodini”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LSV ne traži da crkva plaća porez nad sakralnim objektima, odnosno crkvama, ali smatra “krajnje nepravednim” to da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok, sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

“Umesto da zemlji, u kojoj je svako treće dete na ivici siromaštva, odbija da plati porez, crkva bi trebalo da vernicima da lični primer, pozove ih da plaćaju porez i predoči koliko je sama poreza platila, koliko je novca otišlo u lokalne budžete i koliko je škola i bolnica od toga sagrađeno. Dok se to ne dogodi, krajnje je vreme da ministri odgovore dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara i dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga