Kostreš: Ministar Antić obmanjuje građane izjavama o ceni nafte

"Nalazimo se na dnu evropske lestvice po visini zarada, a po ceni dizela smo evropski lideri"

06. juna 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas Vladu Srbije i ministra energetike Aleksandra Antića da javnosti precizno saopšte kako je moguće da u Srbiji, zemlji čiji građani imaju gotovo najniže plate u Evropi, dizel gorivo bude najskuplje.

On je upitao ministra koliko tačno novca odlazi u republički budžet iz svake litre goriva i kada misli da iskoristi zakonsku mogućnost da te akcize, koje „prelaze neverovatnih 50 odsto od ukupne cene litre goriva“, umanji.

„Nalazimo se na dnu evropske lestvice po visini zarada, a po ceni dizela smo evropski ‘lideri’. A reč je o gorivu koje se najviše koristi u poljoprivrednoj proizvodnji i transportu robe i direktno utiče na finalnu cenu mnogih proizvoda“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je ocenio da Antić „obmanjuje“ građane izjavama da se „nada se da će u narednom periodu doći do pada cene nafte i njenih derivata, a ukoliko do toga ne dođe Vlada Srbije će razmotriti koje mere ima na raspolaganju“.

Dodao je da LSV ima razumevanja za najavljene građanske proteste i poručio ministru Antiću da bi mu bilo „pametnije da konačno nešto konkretno preduzme“.

„Direktor NIS Kiril Tjurdenjev je nedavno izjavio da ta kompanija uvozi dve trećine nafte koju troši. To znači da je jedna trećina nafte koja je u opticaju iz naše zemlje, iz vojvođanskih oranica. Mogu li ruski partneri i ‘braća’ da se odreknu dela svoje zarade od naše nafte? Tim pre jer su, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvarili 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno 27 milijardi dinara, ili oko 200 miliona evra“, naveo je Kostreš.

On je pozvao ministra Antića da se „probudi“ i da „prestane da štedi novac kompaniji sa većinskim ruskim vlasništvom, na račun građana sopstvene zemlje“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga