Kostreš: Ministar Antić da izračuna dug Rusije prema Srbiji

Antić da upotrebi znanje iz matematike

03. juna 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je danas od ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića da izračuna koliko Rusija duguje Srbiji zbog negativnih posledica Energetskog sporazuma.

Kostreš je u saopštenju za javnost pozvao Antića da “upotrebi znanje iz matematike” i izračuna dug Rusije prema Srbiji, koji svakodnevno nastaje zbog posledica Energetskog sporazuma, kojim je od Srbije “otuđena” Naftna industrija Srbije (NIS).

“Ministar Antić izjavio je da Srbija nema nikakvih dugovanja prema Rusiji po pitanju isporuke gasa, ali nijednom rečju nije pomenuo dug Rusije prema Srbiji i njenim gradjanima. NIS je prodat ruskim partnerima za svega 400 miliona evra, a protivusluga u izgradnji gasovoda Južni tok je izostala. Obećanja o 200 do 500 miliona evra zarade od tranzitnih taksi, kao i otvaranje 2.000 novih radnih mesta, ostala su samo mrtvo slovo na papiru”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, veliku štetu građani Srbije, a pre svega Vojvodine, trpe i zbog činjenice da je ruski partner medjudržavnim sporazumom stekao pravo na izuzezno nizak iznos rudne rente od tri odsto, bez obzira što Zakon o rudarstvu predviđa da ta renta iznosi sedam odsto, dok u Rusiji Gasprom rudnu rentu plaća 22 odsto, odnosno sedam puta više nego kod nas.

“Takođe, Rusi iz vojvođanskih bušotina godišnje izvuku 1,3 miliona tona nafte, imaju zaradu od 500 dolara po toni nafte, dok u Rusiji zaradjuju svega 100 dolara za istu količinu nafte. To za posledicu ima uništavanje infrastukture, zagađenje životne sredine, te veliku štetu na stambenim objektima i poljoprivrednim površinama”, kazao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga