Kostreš: Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

“Ko god misli da je 5. oktobra napravljen neki preokret i demokratski pomak, taj nažalost greši, zato što je to, u stvari, bilo presvlačenje kože na istoj zmiji"

17. dec 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da bi bilo jako dobro po Srbiju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovođenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju i dodao da bi bilo jako loše, ukoliko je to samo jedna predizborna parola.

“Lustracija nije osveta, niti preki sud, već način da svako ko je kršio ljudska prava za to i odgovara. Lustracija je skupa reč, s kojom se ne treba igrati u predizborne svrhe. Zato se nadamo da opozicione stranke, koje su postale ljubitelji lustracije, zaista to iskreno i nameravaju da urade”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je podsetio da je pre pet i po godina, 11. juna 2013. godine, istekao Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

“Oktobra 2000. godine nije bilo sluha za našu inicijativu da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, koje su predvodile zločinačku politiku Miloševićevog režima. A to je trebalo da bude rez posle kojeg bi bilo jasno da su devedesete gotove i da nastupa jedan nov period za Vojvodinu i Srbiju”, naveo je Kostreš.

Dodao je da isto tako, uprkos svim apelima LSV-a, nije bilo političke volje ni da se Zakon o lustraciji sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari 2013. godine, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi.

“Ko god misli da je 5. oktobra napravljen neki preokret i demokratski pomak, taj nažalost greši, zato što je to, u stvari, bilo presvlačenje kože na istoj zmiji. Zbog tadašnjeg izostanka procesa lustracije i danas su u političkom životu Srbije prisutni pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad građanima”, kazao je Kostreš.

Dodao je da nikada nije kasno za reakciju i naveo da je lustracija garant demokratske Srbije.

„Podsećamo na našu kampanju, u kojoj smo naveli razloge za lustraciju sloganima: Zato što su iseljavali, Zato što su pljačkali, Zato što su tukli, Zato što su ubijali i Zato što su hapsili“, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga