Kostreš: LSV neće odustati od lustracije

Ukoliko kazna izostane, onda će nove generacije misliti da se "zločin isplati"

10. juna 2013

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Bojan Kostreš izjavio je danas da ta stranka neće odustati od inicijative da se u Srbiji sprovede lustracija, bez obzira na to što važenje Zakona o lustraciji ističe sutra.

„Nećemo odustati od te ideje, ne zato što mi imamo ambicija da organizujemo lov na veštice ili da se svetimo onima koji su devedesetih godina vodili politiku u Srbiji, nego zato što moramo da pokažemo jasno i nedvosmisleno da svi oni koji su kršili ljudska prava i činili zlodela, moraju da budu kažnjeni“, rekao je Kostreš agenciji Beta.

Ocenio je da, ukoliko kazna za to izostane, onda će nove generacije misliti da se „zločin isplati“.

„Nove generacije koje dolaze misliće da je legitimno političko ponašanje ono koje je za posledicu imalo ratove, hiperinflaciju, nestašice, izolaciju od celog sveta… To onda, nažalost, može i da nam se ponovi“, rkazao je Kostreš.

Najavio je da će LSV pokušati da prikupi dovoljan broj potpisa poslanika u Skupštini Srbije, kako bi se zakazala vanredna sednica i kako bi se na njoj našla većina za donošenje novog zakona o lustraciji, koji ne bi bio u velikoj meri drugačiji od prethodnog.

„Biće veoma teško i tu ne treba imati iluzija. Imaćemo još veće opstrukcije nego što smo ih imali do sada. Ali, to ne znači da treba da se povučemo, jer nismo odustajali ni u lošijim situacijama od ove danas“, poručio je Kostreš.

Dodao je da ne želi da govori o konkretnim ličnostima koje bi došle pod udar zakona o lustraciji.

„Izbegavam da govorim o konkretnim imenima, ali više je nego jasno da u današnjoj vladajućoj nomenklaturi postoje ljudi koji bi mogli da dođu pod udar tog zakona, što znači da bi oni mogli da se bave i opstrukcijom tog zakona. Ali, ako želimo evropsku budućnost, mi se moramo suočiti sa prošlošću. Ako se današnja vlast zaista zalaže za evropske standarde, ona bi trebalo da podrži našu inicijativu“, rekao je Kostreš.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga