Kostreš: LSV neće glasati za rekonstruisanu Vladu

Vlada Srbije se prema Vojvodini ponaša kao prema okupiranoj teritoriji

23. avg 2013

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Bojan Kostreš rekao je za Dnevnik da poslanici Lige neće glasati za Vladu Srbije na sednici na kojoj će biti izabran njen novi sastav.

On je dodao da, u onim oblastima u kojima ta vlada bude sprovodila program LSV-a – to je do sada bila politika prema Kosovu, evropskih integracija i poboljšanja odnosa u regionu – ta vlada će moći da dobije podršku Lige.

– Ako se promene neki zakoni koji bi pomogli evropskim integracijama, ili se bude usvajao neki dokument kao što je bila poslednja Rezolucija o Kosovu za koju smo glasali, ukoliko budu dovoljno kvalitetni, možemo glasati za njih. A to da mi podržavamo Vladu – to se neće desiti – naglasio je Kostreš.

Kostreš je rekao da je rekonstrukcija Vlade do sada najbolje marketinški propraćena i da većina u Srbiji očekuje da će se nešto promeniti u pravcu poboljšanja kvaliteta života građana, što „Dačićeva vlada u prvoj godini nije uspela da uradi“.

– Ako ta vlada nastavi da se ponaša prema Vojvodini kao prema okupiranoj teritoriji i ako bude radila na uništavanju vojvođanskih institucija i vojvođanske autonomije uopšte, tu će ta vlada imati žestokog protivnika u LSV-u – kategoričan je Kostreš.

Na pitanje da li očekuje da se malo omekšaju odnosi republičkih i pokrajinski vlasti nakon rekonstrukcije, ili da će doći do još žešćeg zaoštravanja, Bojan Kostreš odgovara: „Videćemo koje su amibcije, prvenstveno vladajućeg SNS-a“.

– SNS je prvu godinu potrošio na usklađivanje lokalnih vlasti s republičkom, na to da poruši već uspostavljene lokalne koalicije i da one postanu pandan Vladi Srbije. Ako se i u narednoj godini republička vlada bude bavila rušenjem pokrajinske administracije, sigurno će doći do zatezanja i ovako nekvalitetnih odnosa između pokrajine i republike – istakao je on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga