Kostreš: LSV neće biti pokriće Pastoru

Pastor poručio da onaj koji je rekao "hop", mora i da skoči

25. feb 2015

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor traži izgovor zašto bi napustio vojvođansku vladu. Nećemo mi da mu budemo pokriće za to. Neka se trojica predsednika pogledaju u oči na sastanku koji sledi i neka reše to. Ako ima skrivenih motiva, dogovor neće biti napravljen, a ako ih nema, onda hoće, ocenjuje za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Lider LSV Nenad Čanak pozvao je predsednike DS i SVM Bojana Pajtića i Ištvana Pastora na sastanak, koji bi trebalo da bude održan u petak, kako bi lideri vladajućih stranaka u Vojvodini prevazišli probleme u funkcionisanju pokrajinske vlade, nastalih smenom direktorke Vojvodinašuma Marte Takač, inače kadra SVM. Pajtić je poziv prihvatio, dok je Pastor svoj dolazak uslovio time da se smenjena direktorka vrati na čelo tog preduzeća jer ta funkcija, kako navodi, po koalicionom sporazumu „pripada“ SVM. Pastor je naveo da „ako to pitanje ne bude rešeno, sedam poslanika SVM će napustiti pokrajinsku koaliciju“.

Prema rečima Bojana Kostreša, lideri DS, LSV i SVM treba da utvrde da li je Vlada Vojvodine postupala po zakonu i odluci suda kada je smenila kadar SVM – Martu Takač. „To će trojica lidera stranaka da utvrde, neka se rasprave. Da smo hteli da to bude definitivna odluka ne bismo imenovali vršioca dužnosti već dirtektora. Da je ta priča koju Pastor priča takva ne bismo imenovali nekoga ko nije član Lige, već bismo imenovali svog“, zaključuje Kostreš.

Bojan Pajtić, premijer Vojvodine i lider DS, ističe za Danas da je DS uvek za dogovor i da ta stranka ne učestvuje u sukobima. „Naš protivnik je neuspešni Vučićev režim, a ne tradicionalni partneri na pokrajinskom nivou“, ocenjuje Pajtić. On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je za to da SVM dobije mesto direktora Vojvodinašuma.

Upitan da li očekuje dogovor na sastanku u petak, Ištvan Pastor, lider SVM, za Danas kaže da su sada odgovori u tuđim rukama i da ih relaksirano čeka. „Onaj ko je rekao hop, mora i da skoči“, navodi on.

Na konstataciju da u LSV kažu da je ovo način da SVM izađe iz cele priče, ali da su spremni za dogovor, Pastor odgovara da mu sada, uz dužno poštovanje, nije toliko važno šta LSV misli. „U višemesečnom uspešnom naporu razaranja, malo su se preigrali. Pošto su kazali hop, moraju i da skoče, pa ćemo posle videti. Potpuno sam relaksiran, nikakav me grč, strast i presija ne drže. DS je pre svega na potezu“, zaključuje Pastor.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga