Kostreš: LSV još 2017. pozvala stranke da ne primaju preletače

"Potrebno je vraćanje čestitosti u političku arenu”

18. maja 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da ta stranka nije iznenađena informacijom da je od početka mandata ovog saziva lokalnih skupština čak 582 odbornika “promenilo stranački dres” i podsetio da je LSV još 2017. godine pozvao stranke da ne primaju “preletače”.

“Krhki temelji demokratije u Srbiji moraju se ojačati. Jedan od preduslova tome je i vraćanje čestitosti u političku arenu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da su neki od odbornika ali i republičkih poslanika, više puta menjali političku opciju kojoj pripadaju, pa nisu retki slučajevi da je ista osoba mandat započela u jednoj stranci, a da se sada već nalazi u petoj ili šestoj partiji.

“Slična situacija je i u Skupštini Srbije, u kojoj su sada zastupljene i neke političke organizacije koje nisu ni postojale u vreme poslednjih izbora. I ranije smo upozoravali da je pojava stranačkih preletača direktna opstrukcija volje birača, a samim tim i podrivanje temelja političkog sistema”, rekao je Kostreš.

Pdosetio je da je LSV još avgusta 2017. godine pozvala sve političke stranke da se obavežu da neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatom.

“Nažalost, odgovora iz stranaka nije bilo, a preletači još masovnije prelaze iz stranke u stranku”, kazao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga