Kostreš: Ledolomaca nema jer je neko u Beogradu tako odlučio

Ulaganja Srbije u nabavku aviona i tenkova ne rešava probleme razbijanja leda

26. jan 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da je nespremnost države da reši problem leda na plovnim putevima, odnosno nepostojanje ledolomaca koji bi bili angažovani na tim poslovima, posledica „odluke nekoga u Beogradu da ništa ne treba da ostane u nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine“.

Kostreš je u pisanoj izjavi za javnost naveo da su zakasnele najave ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o kupovini ledolomaca „na koje ga je naterao novi ledostaj na Dunavu“, jer dva havarisana ledolomca već dugo stoje nasukana.

„Reakcije odgovornih su zakasnele, a privreda će trpeti u narednim mesecima i godinama, dok se gubici broje u hiljadama evra koliko košta najam mađarskih ledolomaca“, istako je on.

Podsetio je da je LSV tražila da se pitanje borbe protiv leda na plovnim putevima ne rešava u toku zimskih meseci.

„Ulaganja Srbije u nabavku aviona i tenkova ne rešava probleme razbijanja leda. Trka u naoružanju sa susedima se pokazala kao apsurd, jer se i Hrvatska za rešenje istog problema sa ledolomcima obratila Mađarskoj“, ukazao je Kostreš.

On je ocenio i da je diskutabilna briga pokrajinske Vlade, jer je, kako je dodao, ona „pogrešno usmerena na obnovu Hilandara, kao da u Vojvodini nema problema sa kulturnim nasleđem i istorijskim spomenicima, koji propadaju usled nebrige“.

„Nije dovoljno što Republika duguje sredstva građanima i građankama Vojvodine, već Vojvodina ulaže u ono što bi trebalo da bude obaveza države“, istakao je Kostreš.

On je naveo primer da je jedan od najgrandioznijih spomenika Narodnooslobodilačke borbe – spomen obeležje „Sloboda“ na Iriškom vencu – oštećen pre nekoliko godina kada je nestao ceo severni friz koji je obeležavao borbu Vojvođana protiv fašizma, a da je i deo istočnog odvaljen.

„Vrednost nestalog bakra se procenjuje u stotinama hiljada evra. Ostaje nedorečenost i oko nadležnosti, budući da se spomenik nalazi na površini Nacionalnog parka ‘Fruška gora’, ali predstavlja problem Zavodu za zaštitu spomenika kulture, čije je sedište u Sremskoj Mitrovici. Dok se ne reši pitanje plana za buduću zaštitu, odlaže se vraćanje delova spomenika“, napominje Kostreš.

„Koliko istorijskih spomenika na teritoriji AP Vojvodine vapi za obnovom i minimalnim ulaganjima, a pokrajinska Vlada svoju lojalnost republičkoj vlasti dokazuje izdvajanjem novca koji odlazi iz Vojvodine?“, zapitao je on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga