Kostreš: Ko će platiti ceh ako propadne projekat Turski tok

"Kakva je svrha izgrađenog gasovoda ukoliko Bugarska odustane od izgradnje?"

12. sep 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas na moguće odustajanje Bugarske i Mađarske od učešća u izgradnji gasovoda Turski tok, te zapitala nadležne da li se nastavlja gradnja veznog gasovoda kroz Srbiju iako ove zemlje još nisu donele tu odluku i ko će platiti ceh ako i ovaj projekat propadne.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš naveo je u saopštenju za javnost da je u Srbiji u punom zamahu izgradnja gasovoda koji treba da bude ogranak gasovoda Turski tok iako Bugarska i Mađarska još nisu dobile saglasnost od EU za izgradnju gasovoda, zbog čega je neizvesno i da li će uopšte deo gasovoda Turski tok kroz Bugarsku biti izgrađen.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je vreme da ministar energetike Aleksandar Antić obavesti javnost o tome šta se tačno radi, kako se radi i pod kojim uslovima“, poručio je Kostreš.

Pored Antića, kako je dodao, i ostali odgovorni izbegavaju da odgovore kakve garancije Srbija ima da će Bugarska pristupiti izgradnji ovog gasovoda.

„Kakva je svrha izgrađenog gasovoda ukoliko Bugarska odustane od izgradnje, što ne bi bilo prvi put, setimo se Južnog toka? Još jedno važno pitanje je i da li postoje garancije da će Mađarska izgraditi gasovod za priključenje na Turski tok na granici sa Srbijom“, ukazuje on.

Kostreš je istakao da se zbog svih komplikacija koje prate izgradnju ovog gasovoda javnosti u Srbiji mora odgovoriti na pitanje šta se dešava ukoliko se gasovod u Srbiji ne poveže sa gasovodom Turski tok i kako će onda biti vraćena uložena sredstva, ali i na to koliki je očekivani period povrata investiranih sredstava u ovaj neizvesni projekat.

„Niko ne spori procenu stručnjaka da bi gasovod koji bi spojio Srbiju i Bugarsku sa Turskim tokom mogao biti brzo izgrađen, kada se o tome donese odluka u zainteresovanim državama. Problem na koji Liga socijaldemokrata Vojvodine traži odgovor nadležnih je da li se gradnja nastavlja bez obzira što takva odluka ne postoji u ovim zemljama i ko će platiti ceh ako i ovaj projekat propadne zbog odustajanja Mađarske ili Bugarske“, napominje Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga