Kostreš: Kako je moguće da je gorivo jeftinije u Austriji, Danskoj, Nemačkoj nego u Srbiji

Da li to znači da je u Srbiji na delu monopol najvećeg proizvođača i distributera goriva, Naftne industrije Srbije?

17. apr 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš postavio je danas pitanje ministarstvima energetike i trgovine Srbije kako je moguće da građani Srbije znatno skuplje plaćaju dizel gorivo nego građani u razvijenim zapadnim državama.

“Primera radi, cena dizela u Austriji je oko 1,10 evra ili oko 130 dinara, dok je na pumpama Naftne industrije Srbije cena dizela dostigla 154 dinara za litru. Treba li podsećati da je životni standard u Austriji daleko, daleko veći nego u Srbiji, te da je u toj državi prosečna plata veća od 2.000 evra, dok je kod nas oko 450 evra. Dizel gorivo jeftinije je čak i u državama poput Nemačke i Danske, a tek o životnom standardu građana u tim zemljama ne treba trošiti reči”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da cenu goriva ne određuju samo različiti državni nameti, već i nivo konkurencije u maloprodaji i veleprodaji, postavlja se pitanje da li to znači da je u Srbiji na delu monopol najvećeg proizvođača i distributera goriva, Naftne industrije Srbije (NIS).

“Da li će država pomoći da se razbije monopol NIS-a, od čega bi nesumnjive i velike koristi imali građani i njihovi novčanici? Jer, u samoj Ruskoj Federaciji dizel gorivo košta 0,50 evra po litri”, naveo je Kostreš.

Dodao je da je “sramotno visoka cena dizela” u Srbiji još jedna katastrofalna posledica takozvanog Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji Srbiju drži kao energetskog a samim tim i političkog “taoca” Rusije, zbog čega je sve neizvesniji put evropskih integracija Srbije.

“Zahtevamo da se hitno preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom. Podsećamo da je vrednost NIS-a, što je drugo ime za vojvođanski Naftagas koji je Milošević posle uličnog ustavnog puča centralizovao, procenjena u momentu prodaje na 2,2 milijarde evra, ali je prodat ruskim ‘partnerima’ za 400 miliona evra, u zamenu za ‘obećanje’ da će nas Rusija tobože podržavati u borbi da već nezavisno Kosovo ne postane nezavisno”, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Energetski sporazum je štetan jer nije ispunjeno ni obećanje o izgradnji Južnog toka, od kojeg je Srbija navodno trebalo da ima višestruke koristi.

“Takođe, podsećamo da je rudna renta koja se naplaćuje NIS-u i za koju je pitanje u kojoj meri se uopšte isplaćuje – tri odsto, dok bi po važećem zakonu ona moralo da bude sedam odsto. U svim zemljama u okruženju rudna renta je između 10 i 17 odsto, a u samoj Rusiji je oko 20 odsto”, rekao je Kostreš.

Podsetio je da se veliki broj ljudi iz više mesta u Vojvodini žali na probleme kao što su otpad koji se stvara prilikom vađenja nafte, uništeni putevi pod teretom teških NIS-ovih mašina, kuće koje su popucale.

“Reč je, dakle, o stotinama miliona evra za koje su oštećeni Srbija, a pre svega Vojvodina. A tim stotinama miliona evra treba dodati i stotine milione evra koje NIS zarađuje prodajući gorivo po monopolističkim i astronomskim cenama osiromašenim građanima Vojvodine i Srbije. Nama trebaju putevi, obdaništa, škole, bolnice, a ne nekakvo energetsko lihvarsko kvazipartnerstvo, zbog kojeg sve to nemamo. LSV samo traži da ono što je naše – nama bude plaćeno. I od toga nikada nećemo odustati”, poručio je Bojan Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga