- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Kako će država zaštititi građane od Tenisa

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnost na upozna sa svim detaljima Tenisovih investicija, ali i sa ekonomskim i ekološkim posledicama koje će one izazvati.

Kostreš je zatražio od Nedimovića da posebno obrazloži „način na koji država planira da zaštiti građane i domaće proizvođače od uticaja Tenisovih investicija“.

Kostreš je u pisanoj izjavio podsetio da vrednost Tenisove investicije sada već nije ni 400, ni 300 miliona evra kao što je najavljivano, već 100 miliona evra, da je od početnih dvadeset, sada najavljeno podizanje svega tri farme i jedne klanice, a umesto 8.000 biće zaposleno 250 radnika.

„Da li se time nešto menja i u pristupu sa naše strane? Kako ćemo pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan? Može li se u ugovoru pecizirati da Tenis ipak kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju“, zapitao je Kostreš Nedimovića.

On je zatražio i odgovor na pitanje na koji način će biti zaštićena prava 250 radnika i koliki će biti kapacitet farmi, jer je najavljivano 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom i do tri miliona.

„Kakvu će opremu i tehnologiju Tenis doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva“, neka su od pianja na koja LSV traži odgovor.

Kako je najavljeno, kompanija Tenis trebalo bi 1. novembra da počne sa radom, a dolazak nemačkog mesnog giganta najavljen je još 2014. godine.

Kostreš je dodao da i Pokrajinska vlada ima obavezu da „zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, paore, ali i životnu sredinu“.

„Potrebno je da Pokrajinska vlada zaštiti interese Vojvodine uopšte, insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata“, dodao je u pisanoj izjavi Kostreš.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!