Kostreš: Izmene zakona su prilika za Srbiju da podigne rudnu rentu

"Ne vidim zašto bi građani Srbije trebalo da budu taoci ruskih ekstra profita"

16. okt 2015

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da su najavljene izmene zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima prilika za Srbiju da za Naftnu industriju Srbije (NIS) podigne visinu rudne rente na više od sedam odsto.

Kostreš je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da je rudna renta u Rusiji između 17 i 22 odsto, a da se u svim zemljama regiona kreće od osam pa naviše.

„Više je nego neodgovorno da se prirodni resursi u Srbiji uništavaju na taj način. Ako znamo da se rudna renta NIS-u naplaćuje tri odsto, a da bi trebalo da se naplaćuje sedam odsto, razlika za deset godina je negde oko 360 miliona dolara, što je ekvivalent za 60 hiljada radnih mesta ili 150 kilometara autoputa kroz Vojvodinu. Ko ima pravo da odustane od tolikih resursa i radnih mesta i zbog čega?“, naveo je Kostreš.

On je podsetio i da je prilikom potpisivanja energetskog Sporazuma između Srbije i Rusije obećana gradnja Južnog toka, od čega se odustalo.

„Govorilo se i o velikoj energetskoj stabilnost Srbije i profitu koji će Srbija ostvariti, kao i da će Srbija dobiti podršku Rusije u očuvanju Kosova. Nisam primetio da se desilo ni jedno ni drugo“, dodao je Kostreš.

On je rekao da Srbija zbog svega mora da podigne nivo rudne rente na iznos koji je veći od sedam odsto i da počne da primenjuje takve zakone i na NIS.

Ocenio je da su izmene zakonske regulative ujedno i prilika da se NIS-u oduzme monopolska pozicija u Srbiji.

„Takva pozicija bilo koje kompanije je problem ukoliko Srbija želi da se kreće ka EU. Jer, jedna od suština EU i velikog i slobodnog tržišta jeste antimonopolsko ponašanje“, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, monopol nije dobar kako za potrošače, tako ni za državu.

„Dobar je jedino za rusku stranu, jer oni ubiraju ekstra profit. Ali ja ne vidim zašto bi građani Srbije trebalo da budu taoci ruskih ekstra profita. I svakako da je izmena zakona mogućnost i prilika da se tako nešto uredi. A Srbija će to morati da uradi pre ili kasnije i ja se nadam da će to biti pre“, rekao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga