Kostreš: Humanitarni centar u Nišu je ruski obaveštajni punkt i mora biti zatvoren

Evropski parlament naglasio važnost autonomije Vojvodine

17. juna 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da Srbija mora da načini prve korake ka zatvaranju Srpsko-ruskog humantiranog centra u Nišu, za koji je rekao da je zapravo “obaveštajni punkt” Rusije, što u velikoj meri može naneti štetu geopolitičkom položaju Srbije.

“Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji snažno podvlači neusklađenost spoljne politike Srbije sa EU u pogledu odnosa prema Rusiji. Zato država mora jasno zatražiti pune informacije o aktivnostima ruskog centra u Nišu, i njegovo što hitnije zatvaranje. Srbija ne sme biti gubernija Rusije, niti rupa na persijskom tepihu Evrope, nego buduća članica Evropske unije”, poručio je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da “lutanje i politika sedenja na dve stolice” mogu ugroziti put evropskih integracija Srbije i dodao da dobri odnosi sa zemljama Zapada moraju biti prioritet u spoljnoj politici.

“Bez jasne spoljnopolitičke orijentacije i usklađivanja politike prema Ruskoj Federaciji sa zemljama Evropke unije, Srbija će sve više postajati talac nedemokratskih procesa i zemlja u kojoj će dominirati politička platforma suprotna modernizmu”, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Crnoj Gori i Makedoniji jasno ukazuju na negativno delovanje ruskih obaveštajnih struktura u regionu.

LSV: Evropski parlament naglasio važnost autonomije Vojvodine

aleksandar martonLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas kao „posebnu važnu“ ocenila to što je Evropski parlament ove nedelje u svojoj Rezoluciji o Srbiji „jasno poručio“ domaćim vlastima da se autonomija Vojvodine ne treba smanjivati.

„Posebno je bitno što je Evropski parlament ponovo snažno naglasio multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni karakter Vojvodine, visok stepen zaštite prava manjine u pokrajini i jasno poručio vlastima Srbije da se autonomija Vojvodine nikako ne treba smanjivati“, naveo je u saopštenju funkcioner LSV ALeksandar Marton.

On je kao posebno važan deo rezolucije istakao onaj koji se odnosi na ljudska i manjinska prava.

„Evropski parlament zahteva od Srbije čvrste garancije za sprovođenje pravnog okvira za zaštitu manjina, posebno kad je reč o obrazovanju, upotrebi jezika, pristupu medijima i verskim obredima na jeziku manjina, te za odgovarajuću političku zastupljenost nacionalnih manjina na lokalnom, regionalnom i nacionalnoj nivou. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina je pozitivna stvar, ali je potrebno da Fond za nacionalne manjine što pre postane potpuno operativan“, naveo je Marton.

Dodao je da LSV očekuje da će najnovija Rezolucija o Srbiji dati podstrek vlastima, ali i svim političkim akterima, da procesu pridruživanja EU priđu s većim entuzijazmom i da počnu da primenjuju u praksi sve što je propisano raznim akcionim planovima, strategijama i drugim dokumentima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga