Kostreš: Građani Srbije plaćaju jednu od najviših cena goriva u Evropi

"Poskupljenja goriva su još jedan atak na osiromašene kućne budžete građana Srbije"

22. maja 2018

Generalni sekretar Liga socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da u što hitnijem roku preduzme korake koji će za cilj imati stabilizaciju cene goriva na tržištu u Srbiji i približavanje cenama u zemljama Evropske unije.

“Građani Srbije i Vojvodine su već uveliko osiromašili da bi plaćali jednu od najviših cena goriva na evropskom kontinentu”, poručio je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, poskupljenja goriva su još jedan atak na osiromašene kućne budžete građana Srbije, a trend poskupljenja dizela u velikoj meri ugrožava egzistenciju poljoprivrednih proizvođača, koji se svakodnevno suočavaju sa novim nametima države.

“Nažalost, naše vlasti ne pokazuju prevelik interes za zaštitu interesa običnih građana, pa već godinama postoji praksa ‘pumpanja’ maloprodajnih cena goriva akcizama, koje uz naknadu za formiranje obaveznih rezervi, markiranje goriva, monitoring kvaliteta i PDV čine 55 odsto cene goriva”, naveo je Kostreš.

Optužio je Naftnu industriju Srbije (NIS) za loš odnos prema državi u kojoj posluje, iako je vlasnik NIS-a, ruski Gasprom, privilegovan po pitanju plaćanje rudne rente u Srbiji.

Kostreš je zatražio od rukovodstva NIS-a da konkretnim potezima pokaže “privrženost interesima građana zemlje u kojoj rade”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga