Kostreš: Gaspromnjeft da smanji cene goriva ili da ode iz Srbije

"Cena goriva u velikoj meri utiče na siromaštvo građana Srbije"

13. juna 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je Vladu Srbije da utiče na većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije, ruski Gaspromnjeft, kako bi se snizila cena goriva, te poručila predstavnicima te kompanije da napuste Srbiju ukoliko nisu u stanju da rade u korist interesa građana države u kojoj posluju.

„Nedopustivo je da građani naše zemlje, koji imaju jednu od najnižih prosečnih evropskih zarada, plaćaju najskuplje gorivo“, ističe se u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Kostreš podseća da je ruski Gaspromnjeft NIS kupio po pet puta nižoj ceni od tržišne, zbog navodne ruske podrške očuvanju Kosova u granicama Srbije i izgradnji gasovoda „Južni tok“.

„‘Južni tok’ je propao projekat, a ruska odbrana Kosova je mrtvo slovo na papiru, pa se lako može zaključiti da su Srbija i njeni građani oštećeni u ovoj trgovini sa Moskvom„, ocenjuje on.

LSV je pozvala i rukovodstvo Gaspromnjefta i NIS-a da utiču na snižavanje cena goriva, „i tako u praksi dokažu prijateljstvo prema građanima naše zemlje“.

„Ako ruski partner nije u stanju da radi u korist interesa građana države u kojoj posluje, onda je najbolje da napusti Srbiju. Ustav Republike Srbije garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava građana. Nažalost, siromaštvo ta prava sve više urušava“, naveo je Kostreš.

Dodao je da cena goriva u velikoj meri utiče na siromaštvo građana Srbije, te da LSV traži konkretne mere u cilju poboljšanja stanja, poručivši da je „Srbija nezavisna država, a ne gubernija Rusije“ i da Vlada treba da se ponaša kao izvršna vlast nezavisne države koja štiti interese svojih građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga