Kostreš: Evroatlantske integracije Srbije nemaju alternativu, prekinuti sa sedenjem na dve stolice

“Zahtevamo momentalni prekid politike ‘sedenja na dve stolice’, koja se ogleda kroz gotovo svakodnevno podaništvo prema Moskvi, sa jedne strane, i licemerno očekivanje da će deficit u našem budžetu popunjavati Brisel, sa druge"

15. juna 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da evroatlantske integracije Srbije nemaju alternativu i pozvao na prekid politike “sedenja na dve stolice”.

“Naša politička elita i mediji veoma retko ističu ogromnu pomoć Evropske unije na Zapadnom Balkanu. Samo je u Srbiju Evropska unija od 2000. godine uložila i donirala oko četiri milijarde evra. Našoj zemlji su na raspolaganju i kapaciteti EU, koji kroz brojne programe podrške i tehničke pomoći omogućavaju sprovođenje reformi i transformaciju našeg društva, kao i izgradnju moderne države”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, zbog toga ubrzavanje puta Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji mora biti jasan i nedvosmislen cilj.

“Zahtevamo momentalni prekid politike ‘sedenja na dve stolice’, koja se ogleda kroz gotovo svakodnevno podaništvo prema Moskvi, sa jedne strane, i licemerno očekivanje da će deficit u našem budžetu popunjavati Brisel, sa druge. Danas ni najveći deo vlasti, ali ni samoproklamovane ‘prave’ opozicije ne pokazuju posvećenost u radu na ispunjavanju uslova za postizanje punopravnog članstva u uniji, ali smo zato sve češće svedoci politike oklevanja ‘korak napred, korak nazad’ i vođenja antievropske kampanje”, ocenio je Kostreš.

On je pozvao na okupljanje svih onih snaga koje su za evropsku Srbiju, pošto je to jedina alternativa jačanju nacionalizma, širenju mržnje, izazivanju sukoba i regionalne nestabilnosti.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga