- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: DS i SzS skrivaju kao zmija noge šta misle o Vojvodini

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Demokratsku stranku i Savez za Srbiju, kojeg je nazvao “Savez za veliku Srbiju”, da “konačno i bez okolišanja” kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine, kršenje Ustava Srbije kroz poništavanje ionako fasadne autonomije pokrajine, te “da prestanu da kriju taj stav kao zmija noge, izgovarajući se bojkotom rada parlamenta”.

“Sada smo već uvereni da je odluka samozvane jedine opozicije u Srbiji da ne učestvuje u raspravi o Rezoluciji o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine zapravo izbegavanje da se iznese jasan stav o Vojvodini. Iskreno, nismo iznenađeni time, jer smo nebrojeno puta imali priliku da se uverimo da je reč o izrazito centralističkim i nacionalističkim strankama”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da su upravo “DS i njeni derivati” koji su sada okupljeni u Savezu za Srbiju i koje “nije sramota da budu u društvu proljotićevskih pokreta i stranaka koje organizuju vojne obuke za decu”, doneli aktuelni Ustav Srbije, koji je “generator svakovrsne društvene i političke krize u Srbiji”.

“Treba li da podsećamo da su taj i takav – nakaradan – Ustav doneli pod izgovorom ‘svesrpske sabornosti’, a u društvu sa radikalima koji su se u međuvremenu upravo uz pomoć DS-a i njegovih derivata preobratili u ‘naprednjake’, u društvu sa Dačićevim SPS-om, sa kojim su potpisali nekakvu ‘Deklaraciju o pomirenju’ i tako izjednačili zločince i žrtve Miloševićevog zlikovačkog režima, u društvu sa referendumskim lopovom Vojislavom Koštunicom, u društvu sa profiterskim političkim partijama šifrovanog imena, poput zaboravljenog G17 plus…”, naveo je Kostreš.

Podsetio je da je LSV, uz LDP i pojedine nevladine organizacije, bio za bojkot tog i takvog “sramnog” Ustava koji je Vojvodinu “sveo na nekakve finansijske razlomke, kojima se tadašnji pokrajinski premijer, a sadašnji veliki tviter borac za principe Bojan Pajtić onoliko dičio”.

“Treba li da podsećamo da sam ja, tada kao predsednik Skupštine Vojvodine, bio jedini predstavnik neke državne institucije, koji je otvoreno pozvao građane na bojkot ustavnog referenduma? Treba li da vas podsećamo da je taj i takav referendum u Vojvodini, uprkos svim pritiscima, nameštanjima i falsifikovanjima – ubedljivo i veličanstveno propao?”, kazao je Kostreš.

Dodao je da LSV neće dozvoliti da im “slovo drže osobe koje, bez dozvole centrale, nisu u stanju da u javnosti izuste bilo šta smisleno”.

“LSV nije i nikada i neće biti politička partija koja prima naloge iz Beograda. Mi smo iz Vojvodine, nama je Novi Sad glavni grad i s ponosom to ističemo. Nismo mi ukinuli vojvođansku autonomiju ustavnim pučem u jogurt revoluciji 1988. godine, niti smo mi taj ustavni puč legalizovali Ustavom iz 2006. godine, koji je po Vojvodinu gori čak i od Miloševićevog Ustava iz 1990. godine”, rekao je Kostreš.

Upitao je i zašto “principijelna i pravedna” Demokratska stranka i njeni sadašnji derivati od 2008. do 2012. godine, kada su bili na vlasti i u Pokrajini i u Republici, nije usvojila Zakon o finansiranju AP Vojvodine.

“Da vas podsetimo: tada ste kontrolisali sve poluge vlasti. Niste to uradili jer je u DS-u i tada i sada vladao beogradski centralizam, koji mrzi Vojvodinu i njenu autonomiju. A upravo taj i takav, podanički odnos rezultovao je nastavkom propadanja Vojvodine, do te mere da je naša Pokrajina, koja je u Jugoslaviji bila uz bok Sloveniji po razvijenosti, danas spala na prosjački štap”, naveo je Kostreš.

Podsetio je da su DS i Savez za Srbiju prošle subote “upali” u RTS da traže pet minuta programa za svoje političke poruke.

“U Skupštini Srbije su juče imali na raspolaganju ceo dan da u direktnom prenosu kažu građanima Vojvodine kako misle da im pomognu, kako misle da zaustave iseljavanje iz Vojvodine, kako misle da obeštete Vojvodinu zbog toga što su, dok su bili na vlasti, u bescenje prodali njene resurse, pa i onaj najvažniji među njima: vojvođanski Naftagas”, kazao je Kostreš.

Dodao je da mu je žao što poslanici DS-a nisu ni danas u skupštinskoj sali i ne bore se za interese građanki i građana Vojvodine.

“Očito je njima uvek bitnje da slušaju nekog drugog. Danas su to stavovi Boška Obradovića o presudi Radovanu Karadžiću. Demokratama je važnija Obradovićeva poruka koja glasi: ‘Ne priznajem antisrpski Haški sud niti njegove presude’, nego borba za interese Vojvodine. Svako bira svoj put”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, put LSV-a se 29 godina ne menja, a to je put borbe za autonomnu Vojvodinu, u modernoj i složeno uređenoj demokratskoj Srbiji.

“Posle inicijative u Skupštini Srbije, nastavićemo našu borbu i na međunarodnom planu u najskorije vreme. DS i Savez za (veliku) Srbiju, kao i režim Aleksandra Vučića o tome će biti informisani na vreme”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!