Kostreš: Dokle će vlast da ćuti o dolasku Tenisa

"Nedopustivo je da dolazak Tenisa već tri godine bude obavijen velom ćutanja"

13. nov 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti saopšti da li je tačno da je nemačka kompanija Tenis ponovo odložila početak investicije u Srbiji, kao što su ovih dana objavili pojedini mediji.

“Da li je moguće da kompanija kojoj je dato pet hiljada hektara u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, već drugi put odlaže početak rada, ovaj put uz obrazloženje da u Evropi vlada svinjska kuga i da je Komisija za investicije odobrila pomeranje roka za još godinu dana. Ako kod nas nema svinjske kuge, a u pojedinim evropskim zemljama je ima, zar Tenis ne bi trebalo da požuri sa investicijom i zaradi na izvozu svinjskog mesa iz Srbije?”, upitao je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da dolazak Tenisa već tri godine bude obavijen velom ćutanja i da se informacije o njegovom dolasku saznaju sporadično iz medija.

“Javnost i dalje nije upoznata pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini, kao i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati. Ako je vrednost Tenisove investicije 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako će umesto 20 podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposliti 250 radnika, da li će vlast nešto promeniti i u pristupu sa naše strane?”, naveo je Kostreš.

On je upitao kakvu pregovaračku poziciju zauzimaju predstavnici Srbije tim povodom.

“Da li nešto menja u pristupu sa naše strane činjenica da će prihod države po hektaru umesto hiljadu evra, po svoj prilici biti za četvrtinu manji? Možemo li pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan, na kraju krajeva i ovim, još jednim odlaganjem?”, kazao je Kostreš.

On je upitao zašto se ne bi u ugovoru preciziralo da Tenis, ipak, kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše domaće selo i proizvodnju ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih.

“Zašto bismo i dalje pristajali na to da se Tenisu daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam? Da li se odustalo od izdavanja zemlje u dugoročni zakup u Vršcu, Plandištu ili Sečnju?”, upitao je Kostreš.

Dodao je da pitanja ima još niz, počev od toga kako će biti zaštićena prava radnika s obzirom na vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju, do toga kako će biti rešeno pitanje smrada, otpadnih voda i kako će biti sprečeno zagađivanje zemljišta.

“Takođe, još jednom, podsećamo Pokrajinsku vladu i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu na njihovu obavezu da zaštite vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu, kao i da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata”, rekao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga